Illustrasjonsfoto: Trond Joelson

Statskog reduserer tømmerhogst

Statskog vil i 2018 kutte hogsten med 25.000 kubikkmeter. Årsaken er at deler av statsforetakets produktive skog er vernet eller vurderes for vern. 

Statskog er Norges største skogeier og eier drøyt fire millioner dekar produktiv skog. Men over halvparten av statsforetakets skog står urørt fordi 20 prosent av skogen er vernet eller vurderes for vern, mens ytterligere 10 prosent vernes av miljøhensyn som Statskog tar.

I tillegg står nærmere 25 prosent av skogen urørt fordi det ikke er økonomisk bærekraftig å drive hogst.

– Vern og salg av eiendom påvirker oss, men enda viktigere er skogplantingen som skjedde for 80–90 år siden. Disse lange linjene tilbake i historien gir alle skogbrukere svingninger over tid, sier skogsjef Monica Grindberg.

Statskog avvirket i 2016 omtrent 315.000 kubikkmeter, mens planen for 2018 er å avvirke 290.000 kubikkmeter. Reduksjonen i tømmerhogst tilsvarer 650 tømmerbiler.

– Kvantumet avgjøres av hvor mye skog som er aktuell for hogst. Vi går nå inn i en periode hvor vi har mindre hugstmoden skog på våre eiendommer som kan drives, og da senker vi aktiviteten, sier Grindberg.