Nye Torgkvartalet

Geir Veie t.v. er senterleder i Torgkvartalet og Alf Joachim Vennatrø er hovedaksjonær og daglig leder av eierselskapet Vennatrø Gruppen.Skanskas prosjekteringsleder Eirik Munkeby viser villig frem det mektige parkeringsanlegget som står til gratis disposisjon både for Torgkvartalets kunder og besøkende i Kimen Kulturhus og på kommunale kontorer.

 Med et 15.000 kvadratmeter stort nybygg som ble tatt i bruk 2. november, har Torgkvartalet kjøpesenter i Stjørdal befestet posisjonen som et av Nord-Trøndelags aller største. 60 leietagere har fått plass innenfor senterveggene.

Fakta

Sted: Stjørdal

Prosjekttype: Kjøpesenter

Byggherre: Vennatrø Gruppen

Størrelse: 15.000 kvadratmeter

Totalkostnad: Cirka 300 millioner kroner

Arkitekt: AMB Arkitekter

Totalentreprenør: Skanska

Underentreprenører og leverandører: Elektro: NTE Elektro l Rørlegger: Rørteknikk l Ventilasjon: Aas Luftbehandling ACT l Automatikk: Schneider Electric Norge l Grunnarbeider: Br. Halle l Branntetting: Firesafe l Spunt og peling: Nordisk Fundamentering l Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp l Betongsliping: Betongforsegling l Prefab: Contiga l Fasadeelementer: Timbeco l Tømrer: Etto Bygg l Taktekking: Mestertak l Branngardiner: Jet Bramo l Porter og rullegitter: Hørmann l Lås og beslag: Securitas l Blikkenslager: Langnes og Bakkan l Trapper og rekkverk: Midthaug l Glass og aluminium: Namdal Glass og Fasade l Maling og gulvbelegg: Sandå Stjørdal l Heis og rulletrapper: Kone l Taktil merking: Taktilia l Fuktteknikk: Polygon l Byggvask: NRS 

 Medregnet i de 15.000 nye kvadratmetrene er 6.000

kvadratmeter parkeringskjeller. Dette underjordiske arealet er bygget sammen med eksisterende parkeringsanlegg under det to år gamle, kommune-eide Kimen Kulturhus. Alt i alt byr kjelleren på hele 1.000 parkeringsplasser. Her er parkering opptil tre timer gratis.

– Byggherren, Vennatrø Gruppen, har holdt hardt på - og fått gjennomslag for - at korttidsparkeringen i hele kjelleren skulle være gratis, forteller prosjekt-
eringsleder Eirik Munkeby i Skanska til Byggeindustrien.

I forståelse med byggherren har AMB Arkitekter gitt det tre etasjer høye nybygget et ganske annet arkitektonisk uttrykk enn det eksisterende Torgkvartalet-komplekset. Dette er for øvrig den tredje utvidelsen av det kjente kjøpesenteret midt i Stjørdal sentrum.

Vennatrø Øst senere

Det er neppe slutt med dette, heller. Daglig leder Alf Joachim Vennatrø i Vennatrø Gruppen og senterleder Geir Veie i Torgkvartalet røper at det jobbes med planer for enda en utvidelse – østover.

Årsomsetningen i Torgkvartalet har i de siste årene ligget på 540 millioner kroner. Nå har eierne og senterledelsen hevet omsetningsmålet til 700 millioner kroner i året, nok til å plassere Torgkvartalet blant Norges 60 største kjøpesentre.

– Et praktbygg – et smykke for Stjørdal. Alf Joachim Vennatrø er storfornøyd med resultatet av flere års planlegging og en 14 måneder lang byggeperiode i hjertet av Stjørdal sentrum. Han har vært byggherrens prosjektleder i prosessen. Men faren, Jan Vennatrø, som nå er styreleder i Vennatrø Gruppen, har også vært en svært aktiv medspiller.

Samlet har Vennatrø investert rundt 300 millioner kroner i tomt og nybygg. Alf Joachim Vennatrø berømmer Stjørdal kommune for god drahjelp i forkant av og under byggeprosessen. Som totalentreprenør har Skanska Trondheim ifølge Vennatrø opptrådt særdeles profesjonelt. Ikke minst opplevdes samspillet mellom byggherre og entreprenør i en flere år lang utviklingsfase, som fruktbart og godt.

Påkostet bygg

– Dette er en påkostet tilvekst til Torgkvartalet. Det er lagt vekt på å bygge slik at vedlikeholdskostnadene blir minst mulig, sier senterleder Geir Veie. Han kom til Stjørdal og Torgkvartalet for halvannet år siden, fra tilsvarende stilling ved Solsiden kjøpesenter i Trondheim.

Store kjedebutikker som Torgkvartalet tidligere ikke har hatt plass til, har fått innpass i nybygget. Clas Ohlson og H&M er to av dem, spisestedene Jordbærpikene og Sabrura ytterligere to. Aller størst salgsflate, 2.800 kvadratmeter, legger nykommeren Nava Sport beslag på.

Gågate under

Over gatenivå er eksisterende og nytt bygg bundet sammen med gangbruer – som er så brede at de ikke oppleves som bruer, men snarere som overbygg. Tanken er da også å stenge gateløpet under for biltrafikk og omskape det til gågate.

Prosjekteringsleder Eirik Munkeby konstaterer at byggingen av «Torgkvartalet 4» har gått greit, uten de store utfordringene.

Ferdig til avtalt tid ble bygget også. Men fordi nybygget skulle føres opp tett inntil eksisterende bygninger, måtte spesielle hensyn tas. Mellom utbyggere og naboer har tonen imidlertid vært god hele veien.

Skanska har i stor utstrekning hyret inn lokale underentreprenører til Torgkvartalet-utvidelsen. Mange fra Stjørdal, og de fleste fra Nord-Trøndelag.

Kjøpesenteret er det foreløpig siste av en rekke større Skanska-utførte prosjekter i Stjørdal sentrum: Triangel Park (boliger), Blink-Tunet (boliger), Kimen kulturhus, Byparken.


Flere prosjekter