Ringsaker vgs

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Etter å ha vært preget av tidens tann, har Ringsaker videregående skole fått over 9.000 kvadratmeter nye undervisningsarealer, mens 6.000 kvadratmeter er rehabilitert. Skolen fremstår nå som attraktiv i kampen om nye elever.

Fakta

Sted: Brumunddal

Prosjekttype: Skolebygg

Bruttoareal: 9.000 kvadratmeter nybygg, 6.000 kvadratmeter rehabilitering

Byggherre: Hedmark fylkeskommune

Totalentreprenør: Martin M. Bakken

Kontraktsum eks. mva.: 266 millioner kroner

Arkitekt: Plan1

Rådgivere: RIB: BraCon l RIE: Hallås l RIG: Løvlien Georåd l RIBR: Norconsult l RIV: Raad l PGL: Byggråd l RIAKU: Multiconsult l RI Energi: Rejlers

Underentreprenører og leverandører: Ventilasjon: TechoTeam Prosjekt l Rør: YC Rør l Elektro: Storhamar Elektro l Riveentreprenør: AF Decom l Grunnentreprenør: Dobloug Entreprenør l Bæresystem: Contiga lAuditoriestoler: Fora Form l Kjøkken resepsjon: HTH Kjøkken lFoldevegger: Trysil Byggprodukter l Persienner: Hunter Douglas Norge l Heis: Kone l Traverskran: Kone Cranes l Porter: Port Innlandet lStåldører: Rapp Pyrotec l Renner i betonggulv: Hauraton Norge l Røykluke i trapperom l Bramo Glass og Klima l Mur og flis: Mjøsen Murermesterforretning l Byggevarer: Løvenskiold Handel l Taktekking: IcopalTak l UU-merking: Prolink International l Blikkenslager: Berglund Stål og Blikk l Innvendig screening: Håkerud Solavskjerming l Kantinekjøkken: Metos l Naturfaginnredning: Harald Krogsæter lBranntetting og brannisolering: Firesafe l Limtre: Moelven Limtre l Parkett: ParkettPartner l Glassfasader, aludører, røykluker og hovedinngangsdør: Norske Metallfasader l Maler og belegg: Løten Malerverksted l Vinduer: Norgesvinduet Bjørlo l Terrazzo Gulv: Hesselberg Bygg l Laminatdører: Nyhuset Bruk l Systemhimling og vegger: Modulvegger Oslo

 – Ambisjonen i prosjektet har vært å skape arealer som bidrar til at elever har lyst til å søke til skolen og har lyst til å gå på Ringsaker videregående skole i et stort antall, sier prosjektleder Mari-Mette Solheim i Hedmark fylkeskommune.

Hun forteller at Ringsaker videregående skole opprinnelig var fra midten av 1970-tallet og at arealene etter hvert begynte å bli uhensiktsmessige for moderne undervisning. Samtidig var inneklimaet langt unna dagens standard.

– Skolen hadde faktisk en dispensasjon fra Arbeidstilsynet for å kunne være i drift. Et moderne skolebygg tvang seg frem, sier hun.

Avdeling for byggfag har også vært lokalisert under skrøpelige forhold i Moelv. Når prosjektet nå er realisert, vil disse elevene bli samlokalisert med de andre elevene på Ringsaker videregående skole. Når hele skolebygget blir tatt i bruk, vil det gå 800 elever på skolen.

– Den nye skolen gir et kjempeløft og ny hverdag, spesielt for yrkesfagene. Vi håper at et nytt skolebygg bidrar til flere søkere til byggfag, sier hun.

Modifisert totalentreprise

Det er Martin M. Bakken som har vært totalentreprenør for prosjektet som har bestått av nybygg på i overkant av 9.000 kvadratmeter og rehabilitering av gjenværende del av eksisterende bygningsmassen på 6.000 kvadratmeter. En god del av den eldre bygningsmassen som tidligere stod på tomta, har blitt revet.

– Kontraktsformen har vært det vi kaller en modifisert totalentreprise der vi først jobbet med arkitekten og tegnet alle arealer. Deretter ble det inngått kontrakt for en samspillsfase med Martin M. Bakken før vi signerte endelig kontrakt for bygging, sier Solheim.

Prosjektleder Hans Otto Engeloug i Martin M. Bakken forklarer at prosjektet har vært en samlet totalentreprise, men har vært gjennomført i to påfølgende gjennomføringsfaser.

– Spaden gikk i jorda for nybygget i juni 2015 og ble overlevert desember 2016. Deretter startet vi på rehabilitering av eksisterende bygg, forklarer han.

Entreprenøren overleverte hele prosjektet i begynnelsen av november. Kontrakten har vært på 266 millioner kroner eks. mva.

Samspillsfasen startet i januar 2015. Det har dermed vært et prosjekt som har gått over svært lang tid.

Nybygget som består i hovedsak av to etasjer, inneholder undervisningsarealer, tre verkstedhaller for yrkesfag, bibliotek, kantine og foajee ved hovedinngangen. Nybygget og rehabilitert bygg er koblet sammen med en gangbru som er bygget opp av limtrekonstruksjoner.

– Arkitekten har hatt som målsetning å skape arealer i henhold til skolens behov for å drive undervisning. Det er i arealene lagt stor vekt på at det skal være en transparent skole med mange glassfelt, der alle skal se hva som faktisk skjer i rommene, sier Solheim.

Det er også valgt overflater som skal tåle røff bruk.

I prosjektet er det også bygget et separat, mindre idrettsbygg.

– For nybygget har vi ikke møtt på store utfordringer. Det var intensivt mens det stod på, men vi hadde ganske god tid i sluttfasen og mener vi løste dette bygget på en god måte, sier Engeloug.

Grunnforholdene for nybygget var imidlertid noe mer krevende enn først antatt.

– Halve bygget er fundamentert på peler, og det ble noe mer peling enn først antatt. Det en overgang i grunnforholdene under nybygget på grunn av elveavsetninger, som består av grus og stein. Dette området var litt større enn grunnundersøkelse først anslo, forklarer han.

En del ekstra fundamenter hviler også på peler slik at det i fremtiden kan være mulig å bygge en ekstra etasje i det som i dag er de to verkstedshallene for yrkesfag.

Bygget har plasstøpt kjeller, såler og fundamenter. Ellers er bærekonstruksjonene i bygget stål og prefabrikkerte betongelementer. I prosjektet er Ringsaker videregående skole nå koblet til fjernvarmenettet, mens skolen tidligere kun hadde oppvarming med elektrisk strøm. Skolebygget har i sin helhet vannbåren oppvarming.

– Hedmark fylkeskommune har hatt ønske om å bruke tre i prosjektet. I tillegg til gangbrua som er bygd opp av limtrekonstruksjoner, er det benyttet furuspiler i fellesarealene og store deler av nybygget har en fasade av royalimpregnert trekledning, sier Engeloug.

Fasaden i det som er haller for yrkesfag og tekniske rom på tak er aluminiumsprofiler.

Godt planlagt rehabilitering

Etter at nybygget stod ferdig desember i 2016, fortsatte Martin M. Bakken med rehabilitering av gjenværende del av eksisterende skolebygg på cirka 6.000 kvadratmeter.

– I denne bygningsmassen er det helt nye tekniske installasjoner med automatikk, nye innvendige overflater og vinduer. Opprinnelig cortenstålfasade og plasstøpte bærekonstruksjoner står igjen, sier han.

Faktisk var det også Martin M. Bakken som i sin tid bygde det eksisterende skolebygget.

– Dette har vært et forutsigbart bygg, med tanke på bæresystem. Det har kun vært behov for å gjøre forsterkninger for laster fra nytt teknisk rom. Hele rehabiliteringsdelen var ferdig prosjektert før vi satte i gang. Utfordringen har vært å tilpasse tekniske føringer med målsøm slik at de ikke blir altfor dominerende, sier han. Engeloug opplyser at det i stor grad er benyttet lokale underentreprenører og leverandører i prosjektet.

– De største underentreprisene har vært for de tekniske fagene, sier han.

Prosjekt i flytsonen

Det har vært full skoledrift mens prosjektet har pågått og byggherren gir entreprenøren honnør for å ha bidratt til en god skoledrift gjennom hele byggeprosjektet.

– Jeg er veldig fornøyd med entreprenøren. Det har vært et prosjekt med god flyt uten spesielt store vanskeligheter. Utfordringer knyttet til byggeaktiviteten og skoledrift har gått over all forventning. Entreprenøren og skolen har hatt en gjensidig god dialog, sier Solheim i Hedmark fylkeskommune.

Hun fastslår at byggherren vil satse på samme kontraktsstrategi også for videre fremtidige skoleprosjekter.

Engeloug fastslår at planen entreprenøren la før spaden gikk i jorda, ikke har gjennomgått store endringer.

– De utfordringene vi har møtt på, har blitt løst på en god måte og vi er svært fornøyd med samarbeidet med byggherren. Beslutninger har blitt tatt raskt når det har vært behov for det. Det har gitt en god flyt i prosjektet, sier han.


Flere prosjekter