Konserndirektør Morten Grongstad i AF Gruppen. Foto: Sindre Sverdrup Strand

AF Gruppen lite eksponert mot nyboligmarkedet

Selv om resultatmarginen i AF Gruppen går litt ned i tredje kvartal, er entreprenøren optimister med tanke på fremtiden. Ordrebøkene er rekordstore, og de er ikke lenger veldig eksponert mot nyboligmarkedet.

- Jeg mister ikke nattesøvn på grunn av at oslomarkedet roer seg litt ned på kort og mellomlang sikt, sa konsernsjef Morten Grongstad da han presenterte AF Gruppens tall for årets tredje kvartal. Samtidig konstaterer han at selskapet har solgt betraktelig færre boliger i dette kvartalet.

AF-sjefen peker derimot på at av AF Byggs ordrereserve på 10,6 milliarder kroner, står nye boliger med salgsforbehold for 860 millioner kroner eller 8,1 prosent. Tar man med hele ordrereserven på 20,1 milliarder kroner, synker prosentandelen til 4,3.

Grongstad forteller at den høye aktiviteten innen boligbygging de siste årene har ført til at entreprenøren har valgt bort mange offentlige prosjekt, og at dette er et marked AF hvor nå igjen kan regne på flere prosjekt.

- Vi er så å si utsolgt på de boligene vi har i produksjon. Det dreier seg om 1.000 boliger, og vår andel av disse er 466 boliger. Totalt har vi en salgsgrad på 88 prosent, sier han.

Ordrereserven er formidabel og har aldri vært så høy. 20,1 milliarder kroner er nesten ni milliarder mer enn på samme tid i fjor. Spesielt på anlegg har man vunnet mange store kontrakter det siste året, og dette er prosjekter som vil gå over flere år.

- Med økende ordrereserve må vi forvente at marginene er litt lavere. Men vi håper at når de kommer til avslutning, så ser vi et annet bilde, mente AF-direktøren.

AF Gruppen har lenge hatt en policy hvor man bokfører lite resultater tidlig i prosjektene, og tar de store inntektene mot slutten av prosjektene – når man har avklart mer av risikoen i prosjektene.

Grongstad understreker også at konsernet har gode marginer, selv om de har gått litt ned, og er rigget for å nå målene de har satt seg mot 2020.

- Vi har en meget sterk kontantstrøm fra driften. Hittil i år er den på mer enn en milliard kroner. Vi har en sterk og fin stilling med tre milliarder i krigskassen. Solid og fin posisjon som gjør at vi kan gjøre de transaksjoner og valg vi vil fremover, sa han.