Deling av HMS-kunnskap avgjørende

Tirsdag og onsdag denne uken er nærmere 400 personer fra byggenæringen samlet til HMS-konferansen på Lillestrøm. Den store oppslutningen rundt denne konferansen er med på å understreke næringens økende fokus rundt HMS-arbeidet i bygg og anlegg.

Antall ulykker går nedover - men det er fortsatt altfor mange som blir alvorlig skadet og omkommer på jobb i byggenæringen. Gjennom de senere årene har et stadig skjerpende fokus rundt HMS-arbeidet gitt resultater. Men i en næring som øker i omfang, og hvor gjennomføringstidene stadig presses nedover og konkurransen øker – blir HMS-arbeidet innimellom satt på en prøve.

Selv om vi fortsatt er langt unna et mål om null drepte og alvorlig skadde i næringen fortjener næringen også skryt for måten de har tatt tak i utfordringene og nå fokuserer på HMS-arbeidet. Det er ikke en leder i et firma som vil oppfattes som seriøst som nå har mulighet til å ta lett på disse utfordringene – da vil de ikke klare seg lenge i næringen. Både styret, egne medarbeidere, omgivelsene og ikke minst byggherrene setter nå såpass store kav til et systematisk og gjennomarbeidet HMS-system - at dette rett og slett må være på plass for å sikre en god utvikling for den totale utviklingen til virksomheten. 

Vi har sett at mange av de store virksomhetene har gått foran med sitt fokus på HMS – men det er langt fra bare disse som har gjort mye riktig. Rundt om i hele landet finnes mange både store og små virksomheter som gjør en god jobb – men det er ikke alltid de kommer frem med sine gode erfaringer.

Vi hører først og fremst om ulykkene som skjer og det er selvsagt ikke unaturlig. Hver eneste ulykke er en for mye – og vi langt fra i mål når det gjelder denne problemstillingen. Næringen er på riktig vei, men resultatene er ikke gode nok ennå.

Om man skal klare å komme et godt stykke videre for å unngå nye ulykker, er det helt avgjørende at vi blir flinkere til å lære av alle de uønskede hendelsene som faktisk skjer hver eneste dag i hele byggenæringen her i landet. Og da tenker vi ikke kun innad på det aktuelle prosjektet, i avdelingen eller firmaet – men mellom virksomhetene i hele næringen. Næringens aktører må sørge for at et godt HMS-arbeid ikke skal brukes som et konkurransefortrinn. Dette er kunnskap som må deles med de andre virksomhetene – også konkurrenter man hver eneste dag kjemper mot. Skal hele næringen klare på komme videre i dette viktige arbeidet – må erfaringer fra godt HMS-arbeid og hvordan best hindre spesifikke ulykker deles. Om man skal klare å samle slik informasjon til felles deling på tvers av både bransjer og selskaper - vil en velfungerende kunnskapsbank være viktig - og i mange tilfeller utgjøre forskjellen på liv og død. Her spiller selvsagt Charter for en skadefri bygge- og anleggsnæring en viktig rolle.

HMS-konferansen på Lillestrøm er et meget sentralt arrangement for å opprette kontakt på tvers av virksomheter og bransjer – og nettopp kunne være en viktig faktor for å klare å bygge opp en kunnskapsbase som skal løfte HMS-arbeidet til et nytt nivå.