Foto: Johnny Syversen

Snøhetta vil revolusjonere måten vi bruker plast på

De har bygget landemerker i inn- og utland og forandret måten vi forholder oss til arkitektur på. Nå vil Snøhetta snu opp-ned på verdens plastbruk.

Norske innovasjonsprosjekter får en solid innsprøyting når 7,5 millioner kroner nå skytes inn i idéutviklingsfasen via Designdrevet innovasjonsprogram (DIP). Én av de 15 mottakerne er et Snøhetta-prosjekt som ganske enkelt heter «PLAST».

Det eksentriske, lille verkstedet til Stian Alessandro Ekkernes Rossi, Snøhettas plastmann, deler tak med ett av verdens mest anerkjente arkitektkontorer. Verkstedet er satt sammen av alt mulig utstyr, det meste er funnet på Finn.no. En egenkonstruert kvern i et hjørne maler opp plastavfall til små granulater som kan smeltes om. Akkurat nå er det noen kasserte tidsskriftsamlere som kvernes opp.

Vil gjøre gjenvunnet plast verdifullt

Ekkernes Rossi er selv arkitekt, men i tråd med Snøhettas tverrfaglige verdier jobber han med flere andre ting. Det siste året har det handlet mest om plast.

– I dag er plast noe du gjerne får gratis. Noe som er verdiløst når det har gjort nytten sin. Vi ønsker å gi verdi til plasten. Og når den først har verdi, skal jeg love deg at folk kommer til å plukke opp plastavfall de finner på gaten, sier han i en pressemelding.

Målet med prosjektet «PLAST» er å skape nye, bærekraftige produkter ved hjelp av en tverrfaglig tilnærming der innovasjonen drives av materialegenskapene.

Ekkernes Rossi nevner en rekke potensielle bruksområder for gjenvunnet plast. Fra byggematerialer, fasade og innredning, til tekstiler og møbler. De store miljøgevinstene kommer fram når resirkulert material erstatter nye materialer.

– Vi har tro på at effekten av bruk og gjenvunnet plast har store miljø- og samfunnsgevinster. Skal vi oppnå en bærekraftig utvikling, må vår fremtidige materialbruk være basert på kretsløpstenking. Dette gjelder både produsenter, forbrukere og myndigheter. Fremtidens plastprodukter er de som er designet med tanke på at plasten skal gå flere ganger i kretsløp, sier han.

Håper på signaleffekt

Nå får Snøhetta 540 000 DIP-kroner for å samle tverrfaglig kompetanse om gjenvunnet plast, øke bevisstheten i bransjen og koble dette til reell produktutvikling.

– Vi håper vi kan skape en effekt gjennom fokus på innovasjon og være en aktiv kunnskapsbygger i bransjen med tanke på gjenbruk av plast. Samtidig er dette mye større enn oss. Vi ønsker å samarbeide med virksomheter som er sultne på å utvikle seg selv. Vi vil gjerne høre fra eksperter og fagfolk med spennende ideer. Dette er en åpen invitasjon, sier Ekkernes Rossi.