Administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF). Foto: Foto Jørn Søderholm/MEF

MEF-Brodtkorb frykter norske entreprenører ender opp som husmenn

Nye Veier-konkurransen på fire milliarder i Trøndelag utelukker de fleste norske selskap som hovedentreprenør, mener administrerende direktør i Maskinentreprenørenes forbund, Julie Brodtkorb.

- Skal vi sikre en fortsatt utvikling av kompetanse hos norske entreprenører, er det essensielt at de ikke kun blir underentreprenører i alle arbeider. Husmannsordninger ble i sin tid avskaffet. De bør ikke gjeninnføres, skriver Julie Brodtkorb i en tekstmelding til Byggeindustrien.

Hun mener kontrakter på fire milliarder, som E6-Ranheim-Værnes-kontrakten Nye Veier varslet fredag ettermiddag, utelukker de aller fleste norske aktørene i anleggsbransjen.

- Kontrakter av denne størrelsen er i all hovedsak totalt utenfor rekkevidde for våre medlemmer og de fleste norske selskaper som hovedentreprenør. MEF-bedriftene vil være aktuelle som underentreprenører, skriver Brodtkorb som håper kontraktsstørrelsen ikke er et tegn på hva som er i vente på Nye Veier-porteføljen i Trøndelag.

- Nye Veier AS skal bygge ut 12 mil med E6 bare i Trøndelag, og noe av dette bør kunne utlyses i mindre kontrakter slik at vi utnytter regional og lokal kompetanse og arbeidskraft, mener Brodtkorb.