Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto / Alexander Raths

Vil gjøre jord til byggematerialer ved hjelp av bakterier

Ved hjelp av en teknikk kalt mikrobiologisk forårsaket kalsittutfelling (MICP) kan man i teorien skape stein til bygging av jord og bakterier.

Professor Rebecca Lunn ved Universitetet i Strathclyde i Storbritannia skal i løpet av fem års forskningsperiode for Royal Academy of Engineering og entreprenør BAM Nuttall jobbe med å utvikle en metode for å gjøre vanlig jord til stein ved hjelp av bakterier.

Teknikken det nå forskes på, kalles mikrobiologisk forårsaket kalsittutfelling (MICP), og går ut på å injisere naturlig forekommende bakterier og aminostoffer inn i jorden, slik at bakteriene begynner å skille ut det harde mineralet kalsitt, som igjen binder løse masser sammen til stein.

Lunn håper å utvikle MICP til et alternativ til betong, og tror miljøgevinstene ved et karbonnøytralt byggemateriale som kan skapes på byggeplassen, kan være store.

– I tillegg til å teste og bygge opp tillitten til teknologien, vil jeg bruke tiden min i dette arbeidet med å møte utfordringene rundt oppskalering for industrielt bruk. For eksempel, hvordan skal vi dyrke nok bakterier? Og hvordan skal vi implementere teknologien på byggeplassen uten at sivilingeniørene også må bli mikrobiologer? sier Lunn til nettsiden Institution of Mechanical Engineers.