Zerokonferansen ble onsdag arrangert på Oslo Kongressenter Folkets Hus.

Stor interesse for bærekraftige bygg på Zerokonferansen

Auditoriet i Folkets Hus i Oslo var nær fullsatt da miljøorganisasjonen Zero onsdag inviterte flere foredragsholdere til å diskutere bærekraftige byggeløsninger som norsk eksportvare.

Spesialrådgiver Tor Mühlbradt i Innovasjon Norge fastslo i sitt innlegg at det foregår utrolig mye spennende i bygg- og anleggsnæringen.

Aktørene har imidlertid en stor jobb å gjøre med å løfte fram kompetansen de innehar.

- Vi er verdens beste i bruk av BIM, men det er bare vi som vet det. Vi er verdens beste i å bygge høye trebygg, men det er det også bare vi som vet, sa han.

- BIM og digitalisering har åpnet for neste skritt, robotisering. Der ligger vi også fremst i verden, men ingen vet det. Et eksempel er nLink, som har utviklet en robot som borer hull i taket, la han til.

Lite eksport

Mühlbradt poengterte at byggeindustrien er landets største fastlandsnæring med hele 230.000 ansatte, og en omsetning på 489 milliarder kroner.

Eksporten er forsvinnende liten i forhold. Den er på cirka 30 milliarder, og består i stor grad av byggevarer.

- Det som er viktig nå, er at vi må gå fra å være en råvareleverandør til en internasjonal kompetanseleverandør innen bygg. Der er det fantastiske muligheter, og jeg tror det er den type jobber dagens ungdommer vil ha, sa han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tor Mühlbradt sier norsk bygg- og anleggsbransje er best i verden på mange områder, men det er ingen i utlandet som er klar over det.

Enormt potensial

Kommunikasjonsrådgiver Kristin Brenna i Zero mener også at løsningene som benyttes i bygg- og anleggsbransjen, har et enormt eksportpotensial.

- Vi har skjønt det. Vi har strenge byggeforskrifter og bygger bra nye bygg. Det har gitt oss et fortrinn. Vi er blitt gode på å lage gode bygg. Den kompetansen må vi bruke ute i verden, sa hun.

Brenna understreket i sitt innlegg at bygg er et klimaproblem, men også en mulighet for grønn vekst.

- Kan vi innta en posisjon som leverandør av klimaløsninger for bygg, så bidrar vi både til å løse klimaproblemer og styrke norsk konkurransekraft, sa hun.

Lønnsom kompetanse

Brenna påpekte også at stadig flere i verden får økt levestandard.

- Det er bra, men 32 prosent av verdens energibruk er i bygg. Dessverre er det meste av den energien fra kull og gass. Vi ønsker å beholde vår levestandard, og unner andre det samme, men det her er ikke bærekraftig, sa hun.

- Noe må gjøres, og det har verden skjønt. Land etter land melder inn energieffektivisering i bygg som en del av sine mål under klimaforhandlingene i Paris. Det er ikke så rart, for energieffektivisering er svært lønnsomt og globalt vil det ha enorm effekt, fortsatte hun.

Ifølge vil FN vil 66 prosent av verdens befolkning bo i byer i 2050. Det betyr en dobling av dagens urbane befolkning.

- Da får vi en byggeeksplosjon. Klarer vi ikke heve standarden, vil utslippene skyte i været. Dermed er det et enormt potensial for å implementere de bra løsningene vi har i Norge i raskt voksende økonomier. Dette er en mulighet til å selge inn kompetanse og produkter inn i nye voksende markeder. Etterspørselen er der, og behovet er der, sa Brenna.

Vil bidra

Stortingsrepresentant Kårstein Eidem Løvaas (H) uttalte i paneldebatten etter foredragene at regjeringen ønsker å bidra til å synliggjøre løsningene i byggebransjen.

- Vi er opptatt av grønn vekst, bærekraftige bygg og nye eksportmuligheter. Det er spennende å høre hvor lite eksport det er i bransjen. Her er det store muligheter. Vi må vise fram det vi kan, og eksportere løsningene, sa han.

Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (AP) sa det er viktig å diskutere fremtidens bygg, og det offentlige kan bidra på tre måter for å bidra til mer grønn utbygging.

- Det første er å stille krav. Det andre er at det offentlige må gå foran og være best, for å drive fram markedet og ny teknologi. Det siste er en opprydning i bygg- og anleggsbransjen. I dag erer det alt for mange useriøse aktører. En opprydning er bra både for arbeiderne og for å unngå svart arbeid. Det også bra for miljøet, for det er mye enklere å stille krav når det er dyktige fagfolk som gjør jobben, sier han