Administrerende direktør Harald Nikolaisen med vinner løsningsforslaget Adapt fra arkitektteamet Team Urbis. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Nytt regjeringskvartal - Statsbygg avviser klagen

Statsbygg tar ikke klagen fra Team G8+ på regjeringskvartal-tildelingen til følge.

- Basert på beslutningen om ikke å ta klagen til følge, vil Statsbygg nå forberede kontraktsignering med Team Urbis etter at den forlengede karensperioden utløper 7. november, skriver Statsbygg på sine nettsider.

Ifølge Statsbygg viser en grundig gjennomgang av klagepunktene at det ikke foreligger noe grunnlag for å avvise Team Urbis fra konkurransen.

Ifølge Statsbygg er tildelingen gjort fullt ut i samsvar med anskaffelsesregelverket.

- Nordics rolle som rådgiver i planarbeidet har ikke gitt Team Urbis særskilte fordeler. All informasjon som er relevant for plan- og designkonkurransen, er gjort tilgjengelig for samtlige konkurransedeltakere,skriver Statsbygg.

De hevder videre at Nordic, som tidligere rådgiver, ikke kunnet påvirke konkurransen til fordel for Team Urbis.

- De to anførte jurymedlemmene er ikke inhabile; forutgående profesjonelt kjennskap til konkurransedeltakerne fører ikke til inhabilitet. Kravet til juryens uavhengighet og anonym behandling av forslagene er ikke brutt, skriver Statsbygg.

Klageren mener at to jurymedlemmer og en tredje person er inhabile. Bakgrunnen for det er at personene skal ha samarbeidet med de eksterne rådgiverne i planleggingsfasen.

Om habiliteten til jurymedlemmene skriver Statsbygg følgende:

- Det klare utgangspunktet er at et kollegialt forhold normalt ikke fører til inhabilitet. Det gjelder som utgangspunkt selv om samarbeidet strekker seg over lang tid og er omfattende. Bare hvis samarbeidet er særlig nært og omfattende, kan det bli spørsmål om inhabilitet av den grunn alene. Men i slike tilfeller må det foreligge andre tilknytningsmomenter eller interesser i tillegg til det kollegiale forholdet, før det er aktuelt å konstatere inhabilitet, skriver de og fortsetter:

- I praksis er det bare nært vennskap som i seg selv kan føre til inhabilitet. Vanlig godt bekjentskap og samarbeid leder ikke til inhabilitet, skriver Statsbygg og mener derfor det ikke er holdepunkter for at de tre personene har hatt annet enn begrenset faglig kontakt.

Statsbygg avviser også at forslaget til Team Urbis hadde kjennetegn som gjorde at juryen måtte gjenkjenne hvem som sto bak forslaget.

Statsbygg mener klagen bygger på et premiss om at den statlige byggherren på forhånd har hatt en bestemt interesse av utfallet og at et bestemt konsept skulle vinne.

Det avvises blankt.

- Dette er det ikke holdepunkter for. Statsbygg har ikke hatt noen bestemt interesse av hvilket utfall konkurransen skulle ha. Det er heller ingenting som viser at jurymedlemmene har hatt bindinger til et bestemt konsept. Jurymedlemmene har vært godt kjent med sin uavhengige rolle og plikt til bedømme forslag etter mandatet og konkurransegrunnlaget, skriver Statsbygg.

I klagen hevdes det at Team Urbis gjennom Nordics rådgiverrolle som plankonsulent har hatt tilgang på annen informasjon enn de andre konkurransedeltakerne. Dette skal ha gitt Team Urbis en fordel når det gjelder utforming av forslaget, noe som også avvises av Statsbygg.

Saken oppdateres.