Den globale entreprenørbransjen lider fortsatt av tapsprosjekter, viser KPMGs undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Global undersøkelse: Entreprenørbransjen sliter med tapsprosjekter

En undersøkelse om den globale entreprenørbransjen svarer over halvparten at de har opplevd tapsprosjekter som i vesentlig grad har påvirket virksomheten de tre siste årene. EBA-sjef Kari Sandberg sier at heller ikke den norske entreprenørbransjen er skånet for dette.

Det er KPMG som står bak undersøkelsen Global Construction Survey 2017 der 201 ledere globalt innen bygg- og anleggsbransjen har deltatt.

I undersøkelsen svarer de at en så stor andel tapsprosjekter går på bekostning av redusert tilliten til at bransjen evner å levere prosjekter til rett tid og innfor budsjett.

Kun en fjerdedel mener at bransjen er på et tilfredsstillende nivå i forhold til å levere på tid og budsjett.

Dette er 11. gang KPGM gjennomfører denne undersøkelsen. Nå mener selskapet at undersøkelsen viser at det er på høy tid at bransjen revurdere hvordan den tilnærmer seg og utfører store byggeprosjekter.

I undersøkelsen har KPMG definert tre sentrale drivere for et vellykket prosjekt; prosjektstyring, mennesker og teknologi.

«Mye tyder på at byggebransjen er moden for disrupsjon, og de virksomhetene som er fremtidsrettet og omstillingsklare, vil kunne hente ut store gevinster», skriver KPMG.

Selskapet mener også at byggebransjen globalt går gjennom et generasjonsskifte, der den nye generasjonen arbeidstakere i liten grad aksepterer rigide regler for prosjektledelse.

Tradisjonell styring oppleves lite motiverende

«Noen av lederne intervjuet i undersøkelsen snakket om yngre arbeidere som følte seg begrenset av for mange regler. Dette tyder på tradisjonell styring kan oppleves lite motiverende for denne gruppen», skriver KPMG.

– Det vil bli et behov for å se på fremtidig prosjektstyring. Antall og graden av kontroller bør rasjonaliseres, for på den måten å få et overkommelig system som flere generasjoner arbeidstakere vil bruke, sier Svein Wiig, partner og bransjeleder for bygg, anlegg og eiendom i KPMG Norge i en melding fra selskapet.

Svein Wiig, partner og bransjeleder for bygg, anlegg og eiendom i KPMG Norge.

Han mener at bransjen i iveren etter å være grundig og systematisk, kan ha undervurdert det menneskelige elementet.

– Regler og prosedyrer er bare så gode som de som administrerer dem, sier han.

Spent på teknologiutviklingen

Årets undersøkelse avdekker en bransje som er veldig spent på hva ny teknologi kan bidra med. Samtidig er bransjen avventende for hvor de skal investere for å oppnå optimal effekt.
Hele 93 prosent av respondentene tror teknologi og innovasjon vil endre virksomheten vesentlig, men bare fem prosent ser egen virksomhet som "cutting edge" når det gjelder teknologisk modenhet.

Wiig tror bransjens iboende konservatisme holder den tilbake når det gjelder å takle kompleksiteten ny teknologi gir. Under halvparten av respondentene sier at virksomheten har utviklet en teknologidrevet strategi eller veikart.

– De som velger å investere riktig vil kunne gjøre et kvantesprang når det gjelder produktivitet. Bransjen er i det store og hele svært entusiastisk når det gjelder den digitale revolusjonen. Når det gjelder Norge har det skjedd veldig mye bare de siste to årene, noe eksempelvis "Digital Arena" på Bygg Reis Deg messen ga et godt innblikk i. Utfordringen er å gå fra tanker til handling slik at de får utnyttet det digitale potensialet, forklarer Wiig.

Mens andre sektorer har lyktes i å øke produktiviteten de siste tiårene, har byggenæringen i stor grad stått stille. Derfor blir det viktig å forholde seg til både prosjektstyring, mennesker og teknologi, konkluderer undersøkelsen.

Nye gjennomføringsmodeller og tvisteløsningsmekanismer

Administrerende direktør Kari Sandberg i EBA sier at det er tapsprosjekter og tilfeller av konkurser også i Norge.

– Alpine Bau er den største i Norge, selv om selskapet riktignok var fra Spania/Østerrike, men det har vært mange tapsprosjekter innen drift- og vedlikehold og en av aktørene har trukket seg ut fra markedet, sier hun til Byggeindustrien.

Administrerende direktør Kari Sandberg i EBA.

Hun sier at EBA og medlemsbedriftene har tatt initiativ til andre gjennomføringsmodeller og tvisteløsningsmekanismer for å bedre på situasjonen.

– Nye gjennomføringsmodeller har også gjort det mulig å bruke andre tildelingskriterier enn laveste pris, sier hun.

– Kjenner entreprenørbransjen i Norge seg igjen i den globale virkelighetsbeskrivelsen?

– En av årsakene til tvister er byggetid. Ofte ser vi at prosjekteringen ikke har vært god nok og derfor oppstår behovet for endringer. Tvistene består ofte i at det er uenighet om behov for fristforlengelse i forbindelse med endringene. Nå skal vi imidlertid ikke svartmale alt. Mange prosjekter går bra, og blir levert til rett tid og med rett kvalitet, fastslår Sandberg.

Sandberg og EBA har ingen grunn til å tro at norske entreprenører generelt har lav tillit hos bestiller når det kommer til gjennomføringsevne.

– Når det oppstår tvister er det blant annet fordi entreprenøren ikke har tilstrekkelig involvert på forhånd. Entreprenørene er best til å rigge et prosjekt og gjennomføre prosjektet i rett rekkefølge. Det kan være utfordrende i en utførelsesentreprise, mener hun.

Norske entreprenører reduserer kostnadsnivået

– Hvilke fortrinn har norsk entreprenørbransje sammenliknet med den «globale bransjen»?

– Norske entreprenører er langt framme på miljø/bærekraft og teknologi/digitalisering. Norske entreprenører har et høyt kompetansenivå, både hos fagarbeidere/arbeidere og hos ledere. Norske arbeidstakere har kultur for å være selvstendige og ta ansvar. En sammenligning av kostnadsnivå i nordiske land viser at Norge ikke er på topp når det gjelder kostnader, og trenden er at Norge reduserer kostnadsnivået sammenlignet med Norden for øvrig, opplyser hun.

Sandberg sier at EBA-bedriftene har som mål har som mål å utvikle seg videre og ta føringen internasjonalt innen både teknologi, bærekraft og gjennomføringsmodeller.