HENGER TRYGT I STROPPEN. Markedssjef Mikkel Gedde hos Grove Knutsen AS, demonstrer fallsikring i sele under Bygg Reis Deg på Lillestrøm.

- Industrien ligger mye lenger fremme på fallsikring enn bygg og anlegg

– Fallsikkerhet er et viktig område for oss i Grove Knutsen, sier markedssjef Mikkel Gedde.

Han forteller at flere og flere aktører i bygg- og anleggsbransjen skjønner hvor viktig fallsikringsutstyr er.

– I industrien har de kommet vesentlig lenger på dette sikkerhetsområdet, men nå opplever vi heldigvis også et større fokus rundt dette innen bygg- og anlegg, sier Gedde.

Han understreker hvor viktig det er å følge forskriftene for å unngå fallulykker i størst mulig grad.

– Det er viktig å bruke fallsikringsutstyret på en riktig måte, ikke minst er det viktig å tilpasse utstyret til hver enkelt. Vi tilbyr seler som er tilpasset alle størrelser, så vi mener at det ikke finnes unnskyldninger for å slurve, sier markedssjefen.

Antitraume fotløkke

Ifølge Gedde, er Grove Knutsen alene om å kunne tilby et fallsikkerhetssystem med såkalt antitraume fotløkke.

– Anordningen leverer vi ferdig montert, og den er inkludert i pakkene våre. Kort fortalt avlastes stroppene som er festet rundt lysken ved et eventuelt fall. På den måten hindres bevisstløshet som følge av at blodomløpet i lysken stopper, sier Gedde til Byggeindustrien.

Måtte stenge byggeplasser

I mai og i august i år gjennomførte Arbeidstilsynet to store kontroller i bygg- og anleggsbransjen, der fokus var sikkerhet under arbeid i høyden.

– I mai ble over 100 byggeplasser midlertidig stengt fordi sikkerhetsbestemmelsene ikke var fulgt, og i august gikk det ikke stort bedre, da tilsynet stanset arbeidet ved fire av ti byggeplasser på grunn av fare for liv og helse. Så mange som 150 av totalt 345 kontrollerte arbeidsplasser ble stoppet, et forhold også bygg.no skrev om. Det er klart at det er alvorlig at så mange ikke følger regelverket, sier Gedde.

Han understreker at det er viktig å være nøye med sikkerhetstiltakene, også fordi slurv kan føre til store økonomiske konsekvenser.

–Sammenlignet med de økonomiske konsekvensene slurv med sikkerheten kan gi, er utstyrskostnaden en beskjeden utgift, fastslår Mikkel Gedde.