Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening la fram boligtall for september under åpningsdagen av Bygg Reis Deg.

Kraftig nedgang i nyboligsalget

Nyboligsalget for 3. kvartal viser en nedgang på hele 35 prosent sammenlignet med samme periode i fjoråret. Nå er det pessimisme hos Boligprodusentenes Forening.

- Dette er ikke trivelige tall å dele ut, spesielt med tanke på salget. Den negative tendensen holder seg over tid, og salgstallene vil utslag på igangsetting fremover, sa Per Jæger under fremleggelsen av september- og kvartalstall for nyboligmarkedet.

- Noen steder i landet går det greit, men akkurat nå ser vi ingen bedringer i markedet. Vi har sett at den negative utviklingen har vart såpass lenge, at vi ikke ser noen lysninger nå, sier Jæger.

- Hvor alvorlig er dette for byggenæringen?

- Vi var de som redda nasjonen Norge da aktiviteten i oljenæringen falt, så vi håper at regjeringen iverksetter nødvendige tiltak for å få dette på plass. Men at dette kan gi utslag i sysselsettingen, er det ikke tvil om, sier Jæger som har en sterk oppfordring til myndighetene:

- Nå er det viktig at man ikke stopper opp med reguleringen av tomter, men at man klarer å se dette i et lengre perspektiv. For å unngå disse store bølgedalene, må det reguleres nok. Etter nedturer, kommer det alltid oppturer, sier Jæger.

Jæger mener den midlertidige boliglånsforskriften er den viktigste årsaken til at det selges færre nye boliger, og ønsker å gi følgende råd til politikerne:

- Jeg skulle gjerne fjernet den i går, men den midlertidige boliglånsforskriften bør ikke videreføres utover sommeren, sier han.

- Husbankens rolle bør også vurderes. Det bør innføres ordninger som gjør at Husbanken kan bidra til at det igangsettes bygging av nok nye boliger.

Fall i salg

Hittil i år ligger salget ligger salget 20 prosent under fjoråret, mens igangsettingen ligger fire prosent over fjoråret.

- Ser vi på de siste 12 månedene sammenlignet med foregående 12 måneder, ligger salget 11 prosent under og igangsettingen seks prosent over, sier Jæger.

Det er salget av leiligheter og eneboliger som går kraftigst ned. Salget av leiligheter har gått ned med 35 prosent hittil i år, mens enebolig ligger 11 prosent under.

Samtidig er det en økning i salget av småhus hittil i år med 18 prosent sammenlignet med samme periode i fjoråret.

Svake septembertall - både på salg og igangsetting

Igangsettingen av leiligheter og småhus har hittil år økt med henholdsvis tre prosent og 32 prosent sammenlignet med fjoråret.

Igangsettingen av eneboliger har gått ned 13 prosent.

På månedsbasis er salgstallene for september ikke lystig lesning:

Sammenlignet med tilsvarende måned i fjor, har salget falt med 34 prosent. Igangsestingen er også gått ned med 20 prosent.