OSLO 20071019: En politimann i sin uniform med symbolet for det norske politi torsdag ettermiddag i Oslo. Foto: Kyrre Lien / SCANPIXKyrre Lien NTB scanpix

Oslo-politiet advarer byggebransjen om oppblomstring i verktøytyverier

Oslo politidistrikt går ut og advarer bygg- og anleggsbransjen i hovedstaden mot det de beskriver som en oppblomstring av verktøytyverier.

Politioverbetjent Stig Vasbø i Etterretningsseksjonen enhet sentrum i Oslo-politiet sier til Byggeindustrien at man i løpet av kort tid har kommet opp i 20 tilfeller av verktøy som er stjålet fra containere.

– Det har vært en rekke forhold den siste tiden, og vi ønsker derfor å advare bransjen, sier han.

Vasbø bekrefter at det til sammen er begått tyverier for en verdi på over en million kroner. Politiet har foreløpig ikke den fulle oversikten over hva som er tatt eller om det er en sammenheng mellom tyveriene, men han forventer at de over helgen vil ha mer konkret informasjon, og at de kanskje kan si om forholdene kan knyttes sammen.

– For bransjen handler det nå om å sikre tingene sine, å ha alarmer og videoovervåkning eller vakthold på stedet. Det er dyrt verktøy som er stjålet, i flere av tilfellene til en verdi av over 100.000 kroner til sammen, sier han.

Organiserte kriminelle

Vasbø forteller at politiet i tidligere tilfeller av denne typen kriminalitet har sett at såkalte mobile vinningskriminelle har stått bak, og at mye av godset har gått utenlands.

– Ofte har dette dreid seg om kriminelle som kommer til Norge i det ærend å nettopp stjele, men det hender også at vi får informasjon om at det er kriminelle  i Norge som står bak, sier han.

– Vi ser at de mobile vinningskriminelle ofte er organiserte, bekrefter Vasbø.

Løren spesielt utsatt

De nylige tyveriene i Oslo har oftest foregått på kveld- og nattestid, og den største mengden saker har funnet sted i Løren-området, opplyser politiet.

Sentrumsenheten i Oslo-politiet har tatt initiativet til en satsing for å komme verktøytyveriene til livs, men Vasbø sier at de også vil se til resten av politidistriktet og kanskje til andre politidistrikt for å samarbeide om arbeidet.

– Fra politiets side ser vi nå alle sakene i sammenheng, og jobber med å finne ut hvem som står bak, sier politioverbetjenten.