Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Eiendom Norge: - Større usikkerhet

Hvis boligprisfallet tiltar må regjeringen revurdere boliglånsforskriften, da et sterkt boligprisfall kan få negativ effekt på norsk økonomi, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

- Til tross for at bruken av oljepenger er lavere enn hva vi har sett de siste årene bevilges det mer penger til samferdsel. Økte bevilgninger til samferdselsektoren er positivt etter flere tiår med prioritering av lite samfunnsøkonomiske lønnsomme investeringer. Økt satsing på samferdsel er godt nytt for boligmarkedet og bidrar til å skape mer funksjonelle bo- og arbeidsmarkedsregioner, sier Dreyer.

- Det er positivt at regjeringen fortsatt vil skjerme primærboligen for beskatning. Vi savner imidlertid en fjerning av dokumentavgiften og den kommunale eiendomskatten, som samlet utgjør en stor del av boligbeskatningen i Norge. Her forventer vi at Frp ikke glemmer at de har lovet å fjerne både eiendomskatt og dokumentavgiften i sitt partiprogram for 2017-21, sier Dreyer.

- Selv om vårt primære ønske er at bolig og eiendom skal beskattes gjennom formuesskatten, er det positivt at regjeringen halverer kommunenes mulighet til å heve satsen fra år til år. De siste årene har vi sett at enkelte kommuner har skrudd opp den kommunale eiendomsskatten kraftig på kort tid, så dette er en kjærkommen omlegging, sier Dreyer.

- Regjeringen foreslår en reduksjon i bevilgningen til studentboliger fra 2500 til 2200 enheter. Det er synd regjeringen reduserer antallet i 2018, men det viktigste er at studentboligene kommer der behovene er størst, avslutter Dreyer.