Thierry Lambert i Saint-Gobain og Jon Karlsen i Glava.

Saint-Gobain ny eier i Glava AS

Alle formaliteter er på plass, og Saint-Gobain er nå ny eier i Glava. Samtidig er Jon Karlsen utnevnt til administrerende direktør i Saint-Gobain Byggevarer AS.

Saint-Gobain annonserte 14. juni i år at de hadde startet eksklusive samtaler med eierfamiliene og de øvrige aksjonærene i Glava AS med intensjon om at Saint-Gobain skulle overta som hovedaksjonær.
Etter at Konkurransetilsynet ga sin velsignelse, er nå transaksjonen sluttført og Saint-Gobain er nå ny eier av Glava AS.

- Saint Gobain har samarbeidet tett med Glava i over 80 år gjennom lisensavtale fra Isover, og før transaksjonen eide vi 17 prosent av aksjene og var representert i styret til Glava. Saint-Gobain og Glava verdsetter de same verdiene og deler lidenskapen for vår bransje og for våre kunder. Vi ser frem til å bidra til Glavas utvikling i Norge, sier Thierry Lambert, General Delegate for Saint-Gobain i de nordiske og baltiske landene i en pressemelding.

Administrerende direktør i Glava, Jon Karlsen, er svært fornøyd med å få en industribygger som Saint-Gobain som eier.

- Saint-Gobain og Glava er to selskaper som kjenner hverandre godt, og det har i lang tid ligget i kortene at Saint-Gobain en dag skulle overta eierskapet fullt og helt For oss er det «business as usual», men eierskiftet vil på sikt gi oss mulighet til å utvikle Glava videre og tilby merverdi for våre kunder, sier han.

Karlsen er, i tillegg til sin nåværende rolle, også utnevnt til administrerende direktør i Saint-Gobain Byggevarer AS, et selskap som består av merkevarene Weber og Gyproc.

Lisens

– I prinsippet strekker forholdet mellom Glava og Saint-Gobain seg tilbake til 1935. Da startet samtalene om de første teknologiavtalene, som senere har blitt formalisert i en lisensavtale, forteller Karlsen til Byggeindustrien.

Lisensavtalen har innebåret at Glava har kjøpt rettighetene til å bruke Saint-Gobains spinnerteknologi, det vil si hvordan man spinner glassull.

– Vi har jo dratt nytte av Saint-Gobains teknologi i alle år, både når det gjelder teknologi- og produktutvikling. Vi har blitt godt kjent med folkene og virksomheten, og Saint-Gobain har hatt en representant i styret vårt i alle år. De er godt kjent med Glavas strategi og arbeidsmåter, og vi er kjent med dem. Vi forventer og tror at tanken er å drive Glava videre i samme gode ånd, legger Glava-sjefen til.

Samtidig er Karlsen åpen på at det nye eierskapet kan åpne spennende muligheter ved å bli enda tettere knyttet opp mot et av verdens største byggevarekonsern.

– Vi tror dette kan åpne for ganske mange muligheter som kan gjøre Glava til en enda bedre partner overfor kundene og alle aktørene i norsk byggenæring, sier han.

Rekordår

Det er i det hele tatt liten grunn for de nye franske eierne til å gjøre store endringer hos den norske isolasjonskjempen. 2016 ble et rekordår for Glava AS med en omsetning på 1.571 millioner kroner og et resultat før skatt på 202 millioner kroner.

– Vi ligger foran 2016 hittil i år. Det har vært god aktivitet og god omsetning i alle de ni første månedene av året, sier Karlsen.

– Men vi er spent på tiden fremover. Vi ser nå at igangsettingstallene og prognosene fremover er litt svakere. Vi håper at myndighetene gjør noe med de kraftige lånerestriksjonene, understreker han.

Gigant

Kanskje derfor er det også riktig tidspunkt for å få en enda sterkere eier, og stort større blir det ikke i byggeverden.

Saint-Gobain omsatte for cirka 39,1 milliarder euro i 2016, er representert i 67 land og har mer enn 170.000 ansatte. De er også tungt inne i den norske byggenæringen, og eier blant annet Optimera, Weber, Gyproc og Brødrene Dahl.

Det franske konsernet består at tre store selskap, og det er byggevaredelen Glava vil gå inn under. Det siste året har norske Kåre Malo ledet et av de tre andre virksomhetsområdene, distribusjon, men dette er et annet virksomhetsområde.

– Det er et klart og tydelig skille. Man er veldig opptatt av at man opererer med en armlengdes avstand, og det er det også, sier Karlsen.