Ill. Team Urbis

Kritisk til at Nordic fikk være med på regjeringskvartal-konkurranse

Arkitekturnestor Erling Dokk Holm stiller spørsmålstegn ved at Nordic Office of Architecture fikk være med konkurransen om nytt regjeringskvartal så lenge de også hadde vært med på å utarbeide reguleringsplanen.

Nylig ble det kjent at Team Urbis, hvor Nordiv er en av partnerne, vant konkurransen. I et debattinnlegg i Aftenposten kritiserer Dokk Holm at Nordic fikk være med i konkurransen.

«Nordic tegnet reguleringsplanen, og har derved utviklet et nært forhold til byggherren – altså Statsbygg. Nordic sitter derfor automatisk på mer informasjon – ikke minst uformell informasjon - enn de andre konkurrentene. Det er i våre dager svært uvanlig at arkitekter både får tegne reguleringsplaner og siden oppføre bygningene, nettopp for å forhindre at slike situasjoner oppstår», skriver han.

Statsbygg på sin side avfeier at dette er problematisk.

– Vi har hele veien vært åpne om Nordic og andre aktørers deltagelse i forarbeidet til konkurransen. Det er et ønske at firmaer som er med i tidlig fase, skal ha mulighet til å delta i senere faser, som arkitektkonkurransen. Det er fordi at det skal være mulig å rekruttere riktige ressurser i tidlig fase. I tillegg viser juridisk praksis at det skal mye til for å utestenge noen på slikt grunnlag, sier kommunikasjonsleder Pål Weiby i Statsbygg til avisen.

Heller ikke Nordic-sjef Gudmund Stokke mener at dette er et kritikkverdig. Han presiserer til Aftenposten at de stilte som krav at det skulle få være med i konkurransen før de startet reguleringsarbeidet, og at ingen konkurrenter tok opp dette ved konkurransestart.