Vi må sikre oss bedre mot flom og uvær

Det var Sørlandet som ble rammet av høstens første skikkelige uvær. Store nedbørsmengder har ført til enorme skader på bygninger og annen infrastruktur - noe som påfører samfunnet store utgifter og mange problemer for både privatpersoner og en rekke virksomheter. 

Flommen er nå på retur på Sørlandet, og selv om vi har sett store ødeleggelser allerede, vil man først få et totalt overblikk over omfanget de nærmeste dagene. En rekke hus er ødelagt av vannet – det samme er mange veier og annen viktig infrastruktur. På det meste var over 70 veier stengt – dette viser hvilke enorme konsekvenser flom og uvær kan få for vårt samfunn. Samtidig renner nå skademeldingene inn til forsikringsselskapene. Så langt har de fleste hatt nok med å berge som mye som mulig fra vannmasser, ras og mulige farer - slik at de ikke har hatt tid til å kontakte sine forsikringsselskaper, men disse meldingene vil nå komme for fullt i dagene fremover. Det vil bli snakk om skader for veldig mange millioner kroner. Heldigvis gikk det ingen liv tapt denne gangen heller – men med stadig hyppigere tilfeller av denne typen uvær – vil det kunne bli en reell fare for at liv går tapt i tiden fremover. For det er liten tvil om at dette er uvær som vil komme igjen – og erfaringer fra de senere årene tyder på at det vil komme oftere og kraftigere enn før.

Likevel ser vi ikke ut til å være godt nok forbedret. Det er satt i verk flere tiltak, men for lite gjøres på nasjonalt nivå med å legge opp til en tryggere infrastruktur og det kreves for lite av kommunene for å sikre folk og verdier fra uvær. De senere årene har vi vært vitne til mange flommer som har påført samfunnet enorme skader – men selv om det er mye oppmerksomhet når uværet står på – ser det ut til at oppmerksomheten rundt problematikken forsvinner når uværet har trukket seg tilbake og oppryddingen er kommet i gang. Det må settes i gang et mer systematisk, omfattende og langsiktig arbeid for å komme frem til løsninger og systemer som i større gard enn nå gjør at vi kan skjerme oss fra at uværet skal gjøre så stor skade når det først slår inn. I et land med vår topografi er det nær umulig å sikre alt av verdier – det vil ikke være samfunnsmessig forsvarlig – men vi både kan gjøre langt mer enn det som gjøres nå.

Vi er derfor på linje med Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF), som mandag gikk ut og hevdet at norske kommuner ikke gjør nok for å forebygge skader som følge av ekstremvær og klimaendringer, og de mener Stortinget må pålegge kommunene å utarbeide planer for skader som følge av ekstremvær. RIF-leder Liv Kari Skudal Hansteen mener Stortinget bør komme med en egen stortingsmelding om vann- og avløpssituasjonen i norske kommuner og at kommunene må pålegges å utarbeide planer for sikring.

Om det settes i gang et systematisk arbeid for å forebygge skader som følge av uværet vil det opplagt kunne ha en effekt – men da må det settes inn langt større ressurser og sterkere føringer i dette arbeidet enn hva vi ser i dag. Dette er investeringer som vil lønne seg mange ganger på sikt. For er det en ting som er sikkert – så er det at vi kommer til å oppleve mer av denne typen uvær i tiden som kommer.