Administrerende direktør Harald V. Nikolaisen i Statsbygg med vinner løsningsforslaget Adapt fra arkitektteamet Team Urbis. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Statsbygg: – Regjeringskvartalet blir viktig for utviklingen av norsk byggenæring

– Her blir det mye bra for norsk byggenæring, både innenfor innovasjon og teknologiutvikling, lover Statsbygg-sjef Harald V. Nikolaisen etter å ha presentert Team Urbis og «Adapt» som vinnere av regjeringskvartalet.

Men selv til tross for Statsbygg-sjefens utviklingslovnader, så vil den statlige byggherren også lene seg på godt utprøvde løsninger for å lande trygt innenfor rammene.  

– Ja, det vil bli et pilotprosjekt på noen områder, men ikke på alle. Når vi skal bygge så mye for så mye penger som det det er snakk om her, så må vi også sikre at vi bruker metoder som er robuste. Vi kan ikke prøve ut alt, men at det er naturlig at dette vil være et viktig prosjekt for både arkitekt- og rådgiverbransjen når det gjelder digitalisering. Det gjelder også for norsk leverandørvirksomhet, sier Harald V. Nikolaisen til Byggeindustrien.

Krevende, men tydelig

Han sier prosessen med å velge ut en vinner i plan- og desingkonkurransen, har vært krevende.

– Men juryens rapport er ganske tydelig, og vår evaluering har vært det samme. Forhandlingene med teamene som har gått spesielt på gjennomføringsevne og kompetanse, viser også at Team Urbis kommer best ut. Så det har vært et ganske klart valg vil jeg si, sier Nikolaisen.

Samtidig slår han fast at det er to gode konsept og to gode løsningsalternativer som har vært med i konkurransen helt inn til mål.

– Det sier også juryen i sin begrunnelse. De har kåret to vinnere, men rangert Team Urbis sitt alternativ som det klart beste. Det har de gjort utfra både arkitektonisk løsning, fleksibilitet, fellesfunksjoner, byrom, byplassene, men også smidighet i forhold til videre bearbeiding. Det er med andre ord en rekke årsaker til at de kommer best ut, og det er juryen også tydelige på, sier Nikolaisen.

Signalbygg for moderne arkitektur

– Er det noen spesielle grep som gjør at de kommer best ut?

– I juryrapporten trekker juryen frem de tingene jeg har vært inne på, samt at de også snakker om bygget på felt A som et signalbygg som kan vise frem moderne arkitektur. De nevner også løsningene som skal gi et effektivt regjeringskvartal for de som faktisk skal bruke det, og de snakker om styrken og fleksibiliteten i konseptet som gjør at det egner seg for videre bearbeiding.

Veien videre

Veien videre for regjeringskvartalet starter allerede om et par uker.

Da signerer Statsbygg kontrakten med Team Urbis. Deretter begynner partene arbeidet med skisseprosjekt og forprosjektering og videreutvikler vinnerkonseptet. Men før spaden blir satt i jorda, skal de politiske beslutningene tas i Stortinget.

– Byggestart blir tidligst i 2020, sier Nikolaisen.

– Når kan det stå klart?

– Vi har tidligere snakket om 2025 til 2028, avhengig av tempo og hva politikerne velger av hastighet og faseplan for prosjektet. Så vi snakker om et byggeprosjekt som kommer til å vare lenge før det står ferdig, sier Nikolaisen.