<p>Gudmund Stokke (arkivfoto)</p>Ill. Team UrbisIll. Team UrbisIll. Team UrbisIll. Team UrbisIll. Team UrbisIll. Team UrbisIll. Team UrbisIll. Team Urbis

- En krevende oppgave som vi tar på stort alvor

Det ble grupperingen Team Urbis og prosjektet «Adapt» som vant frem i plan- og designkonkurransen rundt byggingen av det nye regjeringskvartalet. Hos vinnertemaet sto selvsagt stemningen i taket da vinneren ble annonsert, men de er også helt klare på at de tar på seg en stor oppgave.

Fakta om det nye regjeringskvartalet

* Regjeringskvartalet er planlagt ved ferdigstilling å bestå av sju bygg med til sammen 4.500 arbeidsplasser.

* Det nye signalbygget, A-blokken, fremheves spesielt av juryen. «Dette spesielle bygget vil gi det nye regjeringskvartalet et samlende og tidsmessig uttrykk.» Byggningen er skråskjært for å sikre sol i parken, samtidig som den demper vind fra nord.

* Bygningene vil få flerfunksjonelle grønne tak som sammen med de nye byrommene og parken bidrar til økt naturmangfold i bykjernen.

* Gater og byrom blir åpne og lett tilgjengelige for gjennomfart og for opphold 24 - 7

- Dette er trolig det største og viktigste samfunnsoppdraget man kan få som arkitekter og rådgivere. Jeg er bestemt på at vi påtar oss noe som det er veldig store forventninger til, mot et bredt publikum. Dette skal også bli fremtidens arbeidsplasser for de ansatte i regjeringen, så det er helt klart en krevende oppgave – som vi tar på oss med det aller største alvor, sier Gudmund Stokke, ledende partner og fagansvarlig i Nordic Office of Architecture.

Samtidig som oppgaven er krevende, understreker han at det også er utrolig spennende og morsomt å være på denne typen prosjekt som arkitekt.

– Vi har et stort tverrfaglig team i ryggen, som også har gjennomført store og kompliserte oppgaver tidligere, så vi er trygge på kompetansen og gjennomføringsevnen til grupperingen, legger Stokke til.

Han har foreløpig ikke lest rapporten og begrunnelsen for valget, men mener det er summen av utformingen de presenterte og sammensetningen av kompetansen som ble utslagsgivende.

– Før offentliggjøringen onsdag kjente vi ikke til noe som helst rundt hvem som ville vinne. Vi mente vi hadde levert bra, men forslaget fra G8+ var også veldig bra. Nå ser vi frem til å sette i gang med oppdraget, legger Stokke til.

Han roser Statsbygg for prosessen frem til onsdagens avgjørelse.

– Statsbygg har gjennomført konkurransen på en forbilledlig måte. Vi kan føle oss trygge på at gjennomføringen er gjort både grundig og rettferdig, sier han.

 Vi har utviklet Adapt ut ifra ordene vakker, verdig, vennlig og varig. Vi ønsket å designe regjeringskvartalet et attraktivt område for folk å reise til, som formidler norske verdier som åpenhet, og som en god og inkluderende arbeidsplass. I tillegg er det viktig at løsningene tåler tidens tann, legger Stokke til.

I juryens rapport sto følgende: «Adapt svarer på en overbevisende måte på alle kriteriene for bedømmelse. Spesielt må fremheves hvordan kontorbyggene i Grubbegata og på Einar Gerhardsens plass kan tilpasses og artikuleres til et variert og vennlig gaterom.»

Prosjektgruppen bak Adapt består av Nordic — Office of Architecture med Haptic Architects i samarbeid med COWI, Aas-Jakobsen, Ingeniør Per Rasmussen, Rambøll, SLA og Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter, Asplan Viak og underleverandører Scenario, NIKU og Norsam.