Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

Kritiserer staten for få lærlinger

Selv om staten har 152.000 ansatte, er kun 1.000 lærlinger tatt inn i statlige virksomheter 2017.

Det skriver NRK i en artikkel på sine nettsider.

– Det statlige nivået er veldig gode til å peke på at andre må ta ansvar. Da må jo også de selv sørge for at det er et godt antall lærlinger i statlig virksomhet, sier Hild-Marit Olsen (Ap), fylkesråd for utdanning i Nordland, til statskanalen.

Per 1. september i år har 10.422 lærlinger lærekontrakt i Norge. 1.000 av disse kontraktene er tegnet i statlig virksomhet.

Antall lærlinger i staten har økt med 57 prosent, fra 752 lærlinger i 2011 til 1.180 lærlinger i 2016. Ifølge Kommunal- og moderniseringsdepartementet skyldes årets nedgang til 1.000 at like under 200 lærlinger i Jernbaneverket nå er overført til Bane Nor, som ikke er en del av det statlige tariffområdet.

Den borgerlige regjeringen har vedtatt at statlige virksomheter med over 100 ansatte må ha minst én lærling.

– Det er en altfor svak og altfor dårlig satsing. Det vil ikke monne, for vi har ikke mange statlige virksomheter i Nord-Norge som har mer enn hundre ansatte, sier Olsen.

Hun viser til at Statens veivesen, som har omlag 7.500 ansatte, kun har fire lærlinger.

Statens havarikommisjon for transport, med rundt 50 ansatte, etterlyser et initiativ fra statens opplæringskontor om en samarbeidsplan for mindre offentlige etater.

– Hos oss er det aktuelt å ta inn lærlinger innen kontor, administrasjon og IKT, men vi har veldig få ansatte innenfor disse områdene. Vi er litt i tvil om vi kan oppfylle læringsplanene for eventuelle lærlinger, slik at de får en god opplæring og utdanning her hos oss. Men vi vil veldig gjerne være med, sier avdelingsdirektør Kirsten Mulligan.

Flere søkte seg til læreplass i år enn i fjor, og kun fire av ti søkere har fått godkjent lærekontrakt i 2017, viser ferske tall fra utdanningsdirektoratet. 73 prosent av de godkjente lærerkontraktene er tegnet i privat sektor.