Bøkfjordbrua. Foto: Statens vegvesen

Norsk-russisk åpning av E105 i nord

Fredag 29. september markeres oppgraderingen av E105 mellom Norge og Russland, ved at den norske samferdselsministeren og den russiske transportministeren skal knytte snorer.

Den norske markeringen foregår på den nye Bøkfjordbrua, og i tillegg til tradisjonelle innslag med taler og musikk, vil biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland og hans kollega fra den russisk-ortodokse kirken i Murmansk velsigne vegen og de vegfarende. I Russland er det vanlig å velsigne nye veganlegg, men det er første gang dette blir en del av programmet i en norsk vegåpning.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og hans russiske kollega, transportminister Maksim Sokolov, står for den høytidelige åpningen. Men det blir ingen tradisjonell snorklipping – i stedet skal to snorer knyttes sammen for å markere tilknytningen mellom Norge og Russland.

Senere skal det foregå en tilsvarende markering på den russiske siden av grensa, og i tillegg til de to ministrene og statssekretærer, er fylkesordfører Ragnhild Vassvik, stortingsrepresentanter fra Finnmark og representanter fra andre transportmyndigheter i Barentsregionen blant gjestene.

- Jeg er veldig glad for at både den norske og russiske samferdselsministeren prioriterer å komme til Kirkenes og til åpningsmarkeringen. Dette betyr at de betrakter Nordområdene og samarbeidet mellom våre to land som viktig, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak.

Regionvegsjefen understreker samtidig at E105 også er et viktig lokalt prosjekt, som blant annet bedrer trafikksikkerhet og trivsel i området, og åpningsmarkeringen skal også ha et folkelig preg med mange unge deltakere.
I forbindelse med åpningen blir det også en velsignelseshandling for vegen og de vegfarende, i regi av biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland og Metropolit Simon, som er biskop i den russisk-ortodokse kirken i Murmansk.

Om lag 70 musikere fra Kirkenes skolekorps og Kirkenes hornmusikk skal urframføre en helt ny marsj, skrevet at kirkenesværing og tidligere korpsdirigent Willy Andreassen. Den har fått navnet «Trifons marsj», og den første delen er inspirert av russiske marsjer, mens den andre henter elementer fra Sør-Varangersangen.

Alle 7. klassinger fra Kirkenes, Hesseng, Bjørnevatn og Sandnes skoler blir med på åpningen, og fra de lokale skolene Tårnet og Bøkfjorden deltar alle elevene.

Det er Sør-Varangers ordfører Rune Rafaelsen som vil ønske velkommen til arrangementet på Bøkfjordbrua.

- I Russland er det vanlig å velsigne veger og andre nye anlegg, og ettersom dette er en felles norsk-russisk markering synes vi dette har vært en fin tradisjon å ta med. Samtidig har vi ønsket å bruke historien om Trifon, som var en munk som levde i området for 500 år siden og som har gitt navn til Trifonhøgda og den nye tunnelen. Slik markerer vi at handel, kultur og mellomfolkelig kontakt har lange tradisjoner i området, sier regionvegsjef Torbjørn Naimak.

Han kjenner ikke til at det har vært utført velsignelser i forbindelse med åpning av andre veger i Norge tidligere. Det har imidlertid vært gudstjenester på veganlegg, og også egne katolske seremonier på veganlegg for polske og spanske arbeidere.

Biskop Olav Øygard skal være med på å velsigne riksvei 105 i Finnmark. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Biskop Olav Øygard setter pris på invitasjonen til å delta med velsignelse i forbindelse med vegåpningen.

- I Finnmark og spesielt i samiske miljøer er det ikke uvanlig å velsigne nye boliger, og Den norske kirke har nettopp vedtatt et eget rituale for dette. Men så langt jeg kjenner til har det aldri vært gjort noe tilsvarende i forbindelse med en vegåpning.