- De samme løsningene som skaper gode byer for alle, gir også integrasjon, trygghet og inkludering, sier Sissel Engblom.

Kan Oslo bli forbilde for trygghet i by?

- Det smeller i Europas byer. Utenforskap og rasisme skaper grobunn for ekstremisme, nasjonalisme og i verste fall terror. God byutvikling i områder med sosiale utfordringer bør være svaret fra samfunnet, mener Sissel Engblom, sjef for urbanisme i LINK arkitektur.

- De samme løsningene som skaper gode byer for alle, gir også integrasjon, trygghet og inkludering. Fokus på sikkerhet for den enkelte gir høye murer, kameraovervåkning og lite menneskevennlige byer. Vektlegging av trygghet for alle gir åpenhet, god belysning og liv i gatene. Nye strømninger internasjonalt viser at vi kan bruke vår kompetanse som urbanister og arkitekter til å minske kriminalitet og øke tryggheten i byer gjennom å jobbe målrettet med byens fysiske utforming, sier hun. 

- Viktig med feministisk byutvikling
Engblom understreker betydningen av å tenke på kvinner i byutviklingen.
- Gjennom å skape gode møteplasser for kvinner og barn, åpner vi byen for alle. Møteplasser med for høy mannlig andel blant brukerne skaper utrygghet og gir lite byliv og dårlige byområder, også for menn. Byutviklingen bør derfor bli mer feministisk. Planlegger vi en by for det vi tenker er alle, lager vi en by for menn. Planlegger vi en by for kvinner så lager vi en by for alle, sier Engblom. 

Ensomheten er byboeres forbannelse
Det globale samfunnet er i bevegelse og innbyggere kommer nærmere hverandre.
- Vi reiser mer, deler våre tanker, meninger og privatliv på internett og flytter stadig tettere sammen. Samtidig øker den vestlige verdens store helseutfordring i form av sosial isolasjon og ensomhet. Byutviklere må bygge byer hvor folk kan møtes. Hvorfor skal alle puttes inn i hver sin leilighet, der vi ikke møter noen uten å avtale? Vi må utfordre våre kunder til å utvikle byer og nabolag der beboerne møtes hver dag og føler et eierskap og ansvar for sine omgivelser. Vi må skape løsninger som vil kunne løfte Mortensrud mange hakk opp på trygghetsbarometeret, gjøre Vaterlandsparken til et hyggelig familiested og sykling i Oslo til en lek for både gamle og barn, sier Engblom. 

Faglig opplevelse om trygge byer
Som en del av Oslo Urban Arena 2017 inviterer Multiconsult, LINK arkitektur og Analyse & Strategi til #SafeCity, en faglig opplevelse på Kirkeristen, torsdag 21. september. Det blir undergrunnsamling i krypten i Oslo Domkirke, med kriminalinspektørpsykolog, feministiske byutviklere, sosialt bærekraftige ingeniører og sosiale entreprenører.
På det faglige programmet i Krypten under Domkirken
vil Sissel Engblom introdusere emnet og leder samtalen med Magnus Lindblad, eks-politimann, direktør og initiativtager til stiftelsen Trygg Sverige om hvordan Stockholm jobber med å skape en tryggere by. I tillegg kommer Esben Trier fra LINK Danmark som er ekspert på trygghetsrenovering og hvordan trygge boligområder skapes i praksis. Arrangementet er åpent for alle interesserte.