Per Jæger understreker viktigheten av at kommunene ikke setter på bremsene i reguleringsarbeidet.

- Nå er det viktig at reguleringen av nye boligtomter ikke stopper opp

Boligprodusentens Forening la torsdag frem nye salgstall som viser at det har vært en relativt stor nedgang for august i år sammenlignet med august i fjor. - Alt som går ned, skal opp igjen - og det er nå viktig at man ikke stopper opp reguleringen av nye boligtomter.

Det sier adm. dir. Per Jæger i Boligprodusentens Forening til Byggeindustrien. Han frykter at prisnedgangen man har sett på bruktboligmarkedet og nedgangen i salgstallene i nyboligmarkedet vil føre til at enkelte kommuner vil bremse ned reguleringen av nye boligutbygginger.

- Det vil i så fall være et stort feiltrinn. Spesielt i de store byene er det viktig at man holder tempoet oppe i reguleringsarbeidet. Selv om det er en nedgang i markedet nå, er det ikke slik at man kan sette bremsene på i reguleringsarbeidet. Da vil det bli bygget for lite i tiden fremover, og det var nettopp dette som var årsaken til at vi hadde den kraftige prisveksten i fjor. Derfor er det nå viktig at politikerne jobber aktivt med å legge til rette for regulering av nye tomter – selv om man en periode nå har bygget nok. Man må rett og slett har nok tomter til rådighet om man skal klare å ha noen kontroll over boligprisene, utdyper Jæger.

Lavere salg
På presentasjonen torsdag ble det lagt frem tall som viser at man hadde et lavt salg august i år sammenlignet med et rekordhøyt salg i august i fjor – nedgangen er på 33 prosent.

- Hittil i år ligger salget 18 prosent under fjoråret. Det er salget av leiligheter som faller mest med en reduksjon på 31 prosent . Salget av eneboliger ligger 10 prosent under fjoråret, mens det er solgt 15 prosent flere småhus i år enn i fjor på samme tid. Ser vi på siste 12 måneder sammenlignet med de foregående 12 månedene, ligger salget 5 prosent under. Småhussalget ligger 22 prosent over, mens leilighets- og eneboligsalget ligger henholdsvis 12 prosent og 6 prosent under, sier Jæger.

Han er ikke overrasket over at småhussalget er så sterkt.

- Det har over tid blitt bygget for lite innen småhussegmentet - og det ser vi virkningen av nå, legger han til. 

Bekymring
Jæger ser med en viss bekymring på nedgangen innen leilighetsmarkedet.

- Vi er såpas bekymret at vi har sendt et brev til finansminister Siv Jensen der vi ber om et møte for å diskutere utviklingen, og hvor vi blant annet ønsker at det tas en vurdering rundt effekten av innstramningene i boliglånsforskriften. Vi mener det var greit at det kom en innstramming av praksisen, og ordningen har hatt en effekt – den har bidratt til lavere prisvekst. Det er nå på tide å evaluere ordningen for å se på mulige lettelser for finansiering av kjøp av nye boliger, sier Jæger

Fortsatt høy igangsetting
Når det gjelder igangsetting av nye boliger har den vært veldig høy over lang tid – og vil også bli det en periode fremover.

- Men det er klart at salgsnedgangen vil slå inn på igangsettingen noe frem i tid om ikke salget justerer seg inn igjen, noe som igjen vil gå utover sysselsettingen, påpeker Jæger, 

Hittil i år ligger igangsettingen 8 prosent over fjoråret. Igangsetting av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 27 prosent og 11 prosent over fjoråret, mens eneboliger ligger 8 prosent under.

- Ser vi på siste 12 måneder sammenlignet med de foregående 12 månedene, ligger igangsettingen 11 prosent over. Igangsettingen av eneboliger ligger 6 prosent under, mens igangsettingen av småhus og leiligheter ligger henholdsvis 29 prosent og 14 prosent over, forklarer Jæger. Han er spent på utviklingen innen igangsettingen – og påpeker at sysselsettingen for tiden er meget høy, men at dette kan endre seg om salgsnedgangen fortsetter. 

Les hele brevet fra Boligprodusentene til finansminister Siv Jensen her