Atle Berge frykter at Ølen Betong må legge ned virksomheten sin i Murmansk.

Ølen Betong-gründer tordner mot «fiendtlig» norsk Russland-politikk

Russland er fortsatt stengt for Atle Berge. Ølen Betong-gründeren mener norske politikere fører en så fiendtlig politikk overfor Russland at de bidrar til at han ikke slipper inn igjen.

Russiske myndigheter nekter fortsatt Ølen Betong-gründer Atle Berge innreise til Russland, etter at de i fjor anklaget han for å være spion.

Berge har siden jobbet overfor russiske myndigheter for å løse utvisningssaken. Han kritiserer nå norske politikere for å stikke kjepper i hjulene istedenfor å hjelpe han.

– Politikken vi fører overfor Russland er meget fiendtlig. Den er veldig kald og spesiell, og fører til at norske bedrifter ikke tør å satse i Russland. I tillegg bidrar den til en vanskelig situasjon for de som allerede er der, sier han og presiserer:

– Det er ikke den politiske situasjonen som gjorde at jeg ble kastet ut, men den er avgjørende for at jeg nå ikke kommer inn igjen. Resultatet kan bli at vi må avhende eller legge ned virksomheten i Murmansk.

– Et politisk offer

Det var i juli 2016 Berge, som har hatt suksess med betongvirksomhet i Nordvest-Russland, ble kastet ut av landet. Han ble anklaget for spionasje av sikkerhetstjenesten FSB, og nektet innreise i ti år.

Selv mener Berge at «noen har betalt» for å få han ut av landet, men han vil ikke gå nærmere inn på hvem eller hvorfor. Han administrerer nå avdelingen i Murmansk ved hjelp av Skype, samtidig som han kjemper for å komme inn i landet igjen. Berge har skrevet flere brev til president Vladimir Putin og mange andre om utestengelsen, samt vært i flittig kontakt med den russiske ambassaden.

– I mars var ambassadøren optimistisk og trodde at saken skulle løse seg. Det så lyst ut, men så raste alt sammen etter møter mellom norske og russiske politikere i mars-april. Ambassadøren sier jeg er et politisk offer for den kalde krigen som Norge er veldig aktiv til, sier han.

Gjenopptok kontakten

I slutten av april møtte næringsminister Monica Mæland (H) den norsk-russiske økonomiske kommisjonen for første gang på tre år.

Ifølge NRK skulle møtet markere at Norge og Russland gjenopptar den politiske kontakten, etter at den har gått på sparebluss siden den russiske annekteringen av Krim.

Mæland tok da opp den kontroversielle utvisningssaken. Berge mener imidlertid hun tok opp saken på en ikke korrekt måte, noe som har ført til at «kulden» heller har økt enn minket.

– Pessimismen fra ambassadøren bekrefter nettopp det, mener han.

Vil møte Brende

Berge vil nå ha et møte med utenriksminister Børge Brende (H).

– Jeg ble lovet et møte med utenriksministeren i februar. Det er ikke blitt avholdt og nå virker det som Utenriksdepartementet bevisst holder meg unna. Hvorfor vil ikke Brende møte meg, spør han.

Forretningsmannen mener det er uheldig at norske myndigheter ikke anstrenger seg mer for å bedre forholdet mellom Norge og Russland.

– Det er veldig mye aktivitet på andre siden av grensen, som hadde vært midt i blinken for flere norske bedrifter å være med på. Vi går glipp av store muligheter. Det er ikke bare uheldig for Ølen Betong, men for hele Norge, sier Berge.

UD: – Sterkt beklagelig

Guri Solberg, pressetalskvinne i Utenriksdepartementet, skriver i en e-post til Byggeindustrien at de har sørget for at saken er kjent på høyt politisk nivå i Russland.

– Vi ser saken som sterkt beklagelig og har gjentatte ganger appellert til russiske myndigheter om å bidra til at saken får en rask løsning, sier hun.

Solberg sier at UD saken i mars ble tatt opp av utenriksminister Børge Brende med utenriksminister Sergej Lavrov.

– Saken ble igjen tatt opp under møtet i norsk-russisk økonomisk kommisjon i april. Den russiske naturressurs- og miljøministeren Donskoj informerte da at russiske myndigheter ikke aktet å gjøre om innreiseforbudet for Atle Berge, sier hun.

Ingen sammenheng

Solberg sier UD følger saken fremover, og at de vil vurdere om det kommer anledninger hvor de ser at det kan åpne seg muligheter for at Russland skulle revurdere sin beslutning.

– Det er ingen sammenheng mellom Berges sak og norsk politikk overfor Russland. Til tross for de restriktive tiltakene er det et godt samarbeid mellom Norge og Russland på flere områder. Eksempler på dette er det vellykkede fiskeriforvaltnings-samarbeidet, samarbeidet innen miljøvern- og atomsikkerhetssamarbeidet, folk-til-folk-samarbeidet og myndighetssamarbeidet i nord, sier hun.

Solberg legger til at statssekretær i UD Marit Berger Røsland har flere ganger møtt Atle Berge, sist gang var 22. mai. Nærings- og handelsminister Monica Mæland møtte Atle Berge 9. august.

Restriktive tiltak fortsetter

Pressetalskvinnen påpeker også at de restriktive tiltakene mot Russland er n ødvendige som en reaksjon på Russlands brudd på folkeretten og grunnleggende internasjonale spilleregler.

– Norge bidrar til en samlet og helhetlig europeisk tiln ærming ved å gjennomf øre de samme restriktive tiltak som EU. Det vil vi fortsette med, sier hun.

Kommunikasjonsavdelingen i Nærings- og fiskeridepartementet sier de har ingen kommentarer til saken utover svaret fra UD.

Les også: