Mot ny gigantutbygging i hovedstaden

Tirsdag kveld ble det kjent at regjeringen vil gi 50 millioner kroner i startbevilgning til Universitetet i Oslo sitt nye livsvitenskapsbygg. Dermed rykker milliardutbyggingen mange skritt nærmere en realisering.

Med denne startbevilgningen har dermed universitetets storutbygging fått grønt lys av politikerne – og arbeidet med å konkretisere planene kan virkelig starte opp for fullt. Utbyggingen vil gjøre bygget til landets største universitetsbygg. Ifølge Aftenposten vil bygget bli like stort som ti fotballbaner, rundt 66.700 kvadratmeter – og prislappen er på voksne 6,8 milliarder kroner.

Dermed er en ny gigantutbygging underveis i landets hovedstad. Det har ikke akkurat manglet på store utbyggingsprosjekter i Oslo den senere tiden. Barcode har gitt mange store og spennende oppdrag, og utbyggingen av Bjørvika pågår fortsatt for fullt, blant annet gjennom Munchmuseet, Deichmanske og Diagonale. Samtidig er det full byggeaktivitet på Nasjonalmuseet og snart kommer selvsagt tidenes største norske byggeprosjekt – utbyggingen av mektige regjeringskvartalet midt i sentrum av byen. Parallelt med dette planlegges også en rekke store utbygginger i Hovinbyen - med både boliger og næringsprosjekter. Samtidig er det også klart at Fornebubanen nå ser ut til å nærme seg en realisering – og det samme er nye tunneler for den skinnegående trafikken under byen. I tillegg kommer selvsagt en lang rekke både store og mindre utbygginger rundt om i byen. Det er dermed svært lite som tyder på at det vil bli roligere tider for byggenæringen som opererer i Osloområdet den nærmeste tiden. Aktiviteten vil holde seg meget høy.

Enkelte er nå urolige for hvordan boligmarkedet i Oslo skal utvikle seg videre, etter en nedgang i prisene så langt i år. I dette bildet er det viktig å huske på den enorme veksten, med påfølgende høy byggeaktivitet, vi har hatt i boligmarkedet i byen gjennom flere år – ikke minst i 2016. Det måtte komme en korreksjon – men alle underliggende faktorer tyder på at prisene og aktiviteten skal opp igjen - selv om ekspertene er noe uenige rundt akkurat når dette vil skje.