Bjørn Glenn Hansen i Glass- og fasadeforeningen. Foto: Anne-Beth Jensen

Frykter to års brems i digitaliseringsarbeid - skylder på treghet i departementet

Glass- og fasadeforeningen føler seg som en kasteball mellom Kunnskapsdepartement og Utdanningsdirektoratet, og frykter at digitaliseringen av sentralt læremiddel blir skjøvet ut flere år i tid på grunn av tungrodd saksbehandling.

– Vi har kommet i en svært uheldig situasjon der vi står i fare for at et livsviktig prosjekt for oss blir skjøvet to år i tid. Det rammer mulighetene våre til å rekruttere nye lærlinger til et allerede utsatt og smalt fag, sier daglig leder i Glass- og fasadeforeningen, Bjørn Glenn Hansen.

Prosjektet han er bekymret for, er arbeidet med å revidere og digitalisere det viktigste læremiddelet for lærlinger i glassbransjen – «Fagbok i glassfaget».

2,7 millioner

I september 2016 søkte Glass- og fasadeforeningen Utdanningsdirektoratet om 2,7 millioner kroner i tilskuddsmidler for å digitalisere og oppgradere læremiddelet til fagutdanningen.

Foreningen var sikre på at prosjektet svarte på alle kriteriene som utdanningsmyndighetene har satt for å få tilslag på denne type tilskuddsmidler, men søknaden ble avslått av direktoratet.

– Vi mener søknaden vår var godt innenfor de søknadskriteriene som er satt fra staten, og digitalisering har også vært et av de sentrale kravene myndighetene har pekt på overfor oss. Skal de lærlingene vi utdanner være godt rustet til å møte en stadig mer digitalisert hverdag i bedriftene de skal ut i etter utdanning, er det viktig at det har startet med læremidlene de bruker under opplæringen, sier Bjørn Glenn Hansen.

- Feil grunnlag

Glass- og fasadeforeningen mener den opprinnelige søknaden ble avslått på feil grunnlag.

– Det var en ren misforståelse som vi ryddet opp i gjennom et svar til direktoratet. Men til tross for dette, valgte de å stå for avslaget. Likevel sendte de saken vår til endelig behandling i departementet. Det ble gjort den 19. januar i år, og siden har det vært stille, sier Hansen.

Det vil si, helt stille har det ikke vært – i alle fall ikke fra foreningens side. De møtte kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på årsmøtet i Glass- og fasadeforeningen den 17. mars, og fikk ifølge Hansen lovnader om at han ville se på saken raskt.

– Vi har også vært i møter med ministeren på hans kontoret, og signalene vi har fått har vært positive. Nå skriver september, det er snart valg og vi har etter flere purringer fortsatt ikke hørt noe. Det gjør ikke saken bedre at fristen for å søke midler i år gikk ut 11. august. Så lenge vi ikke får behandlet vår opprinnelige søknad, får vi heller ikke sendt inn en ny. Konsekvensen, om de velger å stå på avslaget til direktoratet, er at vi ikke får søkt igjen før i 2018 og dermed mister to viktige år, sier Hansen.

- Bidrar med timer og arbeid

Han understreker at de er villige til å gjøre sin del av arbeidet for å få digitaliserings- og revideringsarbeidet på skinner.

– Bransjen går selv inn med timer og arbeid for å få revidert fagstoffet og få denne plattformen på plass. Så dette er ikke snakk om å få 2,7 millioner kroner netto inn fra det politiske systemet uten å yte noe selv. Vi tar vår skjerv i dette prosjektet, sier Hansen.

- På oppløpssiden

Byggeindustrien har forsøkt å få en kommentar fra kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, men har fått følgende svar fra departementet i en e-post:

- Kunnskapsdepartementet er på oppløpssiden med klagesaken til Glass- og fasadeforeningen. Før den er endelig avklart, kan vi derfor ikke si noe mer om hva resultatet blir, skriver fung. avdelingsdirektør Øystein Braaten i e-posten.