En ny rapport viser at det kan bli knalldyrt å legge ned Andøya flystasjon og flytte aktiviteten til Evenes.

Flytting av Andøya flystasjon kan bli sju milliarder dyrere

En rapport utarbeidet av Samfunnsøkonomisk analyse, viser at kostnadene ved å legge ned Andøya flystasjon og flytte aktiviteten til Evenes, kan bli sju milliarder kroner dyrere enn Stortinget har lagt til grunn.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra Senterpartiet.

I analysen har Samfunnsøkonomisk analyse sammenlignet kostnader ved de to alternativene Enebase på Evenes og Delt løsning mellom Evenes og Andøya. I alternativet Enebase på Evenes samlokaliseres fremskutt kampflybase og overvåkingsflybase på Evenes, mens i alternativ Delt løsning lokaliseres fremskutt kampflybase på Evenes, mens base for overvåkingsfly forblir på Andøya.

Usikre tilleggskostnader

«Det er knyttet usikkerhet til om det er andre kostnadselementer som er utelatt fra analysen, men som vi ikke har hatt tilstrekkelig faktagrunnlag til å inkludere i hovedanalysen. Disse har vi inkludert i det vi kaller «Alternativ 1b – Enebase Evenes – Mulige tilleggskostnader». De mulige tilleggskostnadene er oppdatering av ammunisjonsområde, kapasitetsutvidelse av drivstoffanlegg, oppgradering av banesystemet, økte offentlige kostnader knyttet til omstillingen og utvidelse av flyoperative arealer på Evenes tilsvarende det som er på Andøya i dag for å kunne ta imot allierte flystyrker. Dersom det stemmer at disse elementene påløper ved en etablering av enebase på Evenes, vil de neddiskonterte kostnadene øke med drøyt 7 milliarder kroner, og vil i så fall snu konklusjonen om at alternativ 1 (Enebase på Evenes) har lavere kostnad enn alternativ 3 (Delt løsning)», skriver Samfunnsøkonomisk analyse.

SP-lederen: – Rokker ved grunnlaget for å flytte basen

– Hvis kostnadene som rapporten har kommet fram til er i nærheten av riktig, så rokker dette ved hele grunnlaget for å flytte basen fra Andøya til Evenes, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: NTB/Scanpix

Til VG forsvarer regjeringen regnestykkene sine. I en uttalelse fra statssekretær Øystein Bø (H) understreker regjeringen at det å legge ned Andøya var en vanskelig, men nødvendig beslutning da Stortinget vedtok Forsvarets langtidsplan (LTP).

– Vi er trygge på tallene som lå til grunn for regjeringens anbefaling og Stortingets beslutning. Disse bygger på en rekke innspill fra flere aktører med ulike perspektiver, og har vært gjenstand for grundig, ekstern kvalitetssikring, melder Bø til VG.