Må intensivere energieffektiviseringsarbeidet

I fjor vedtok Stortinget at vi skal redusere hele 10 TWh av energiforbruket i eksisterende bygningsmasse innen 2030. Det medfører at vi må få en helt annen driv innen energieffektiviseringsarbeidet enn vi har sett frem til nå.

Å kutte 10 TWH innen 2030 høres kanskje ut som en overkommelig oppgave for byggenæringen og samfunnet – og det er selvsagt fullt mulig – men det blir slett ikke noen lett oppgave. Og skal vi klare å nå disse ambisiøse målene må vi få en helt annen driv innen effektiviseringsarbeidet.

Det er definitivt mange måter å gjennomføre dette arbeidet på, men er det helt avgjørende at incentivene får enda mer tyngde enn i dag. På mange nye bygg er vi blitt veldig flinke til å tenke energieffektivt. Nye næringsbygg og boliger som settes opp kan ikke sammenlignes med hva vi bygde for bare noen få år siden. Den store gevinsten ligger i byggene som allerede er realisert, og ikke minst de som har noen år på baken. Men ettersom strøm er så billig i Norge, må vi sørge for at det blir enda mer lønnsomt å bygge om og gjøre eksisterende boliger grønnere. Selvsagt kan strømprisen øke i Norge i årene fremover, men i vår nære fremtid ser det ut til at vi kan få relativt lave strømpriser. Dermed må det komme på plass løsninger som gjør at det er både kroner å spare samt at det må informeres enda bedre rundt komfort-fordelene det ligger i å gjøre både næringsbygg og boligmassen mer moderne og energieffektiv.

Det finnes i dag altfor dårlige slike incentivløsninger. Enova har dessverre ikke levert innen dette feltet. Det har kommet flere mindre drypp – men ikke en helhetlig og overbyggende plan som virkelig kan gjøre medføre de store endringene. Eksisterende løsninger har vært for kompliserte og snevre – og ikke tunge nok økonomisk, til å få forbrukerne med på dette arbeidet. For få har tatt valget om å ruste opp boligene for å bli mer energieffektive. Offentlige myndigheter må legge mer tyngde bak dette arbeidet og virkelig etablere en overordnet strategi som kan sørge for et løft innen dette feltet. Man må sette opp konkrete innsparingsmål, komme med incentiver, utvide pengesekken – og gi Enova de mulighetene og kravene som skal til for å få fart på dette arbeidet.

Rent konkret er det flere måter å ruste opp boligene for å bli mer fremtidsrettet. Dette innebærer blant annet nye styringsmuligheter gjennom tekniske installasjoner kombinert med mer tradisjonelle, men definitivt effektive, virkemidler som skifte av vinduer og bedre isolasjon. Dessuten må hver og enkelt av oss bli flinkere i det daglige. Ikke bruk mer energi enn nødvendig – og i Norge er nok dessverre mange av oss relativt flinke til å sløse med energien. Det er flere grunner til dette – men vi har bedre råd enn de fleste og strømmen er billig i Norge i forhold til mange andre land – ikke minst sett opp mot kjøpekraften vårt. Dessuten er strømmen vi selv produserer så grønn som den nesten kan få blitt – noe som gjør at vi tenker «det er ikke så farlig». Men ser vi dette i en større sammenheng må vi bli flinkere også individuelt - og dette vil få stor betydning for det totale strømforbruket vårt.

Zero presenterte torsdag en rapport der 15 forslag til virkemidler ble presentert. Det er flere konkrete forslag man bør se nærmere på her – og vi håper denne rapporten kan bli en av flere drivere til å få mer fart i energieffektiviseringstiltakene i Norge.