Nikolai Astrup (til Høyre) frykter for E18 Vestkorridoren ved rødgrønn valgseier. Foto: Frode Aga

Frykter rødgrønn vraking av E18

Høyre og Venstre frykter at et eventuelt rødgrønt stortingsflertall skal forhandle vekk ny E18 gjennom Asker og Bærum.

Grunnen er at MDG denne uken varslet omkamp om motorveiplanene vest for Oslo, skriver NRK Østlandssendingen i en artikkel på sine nettsider.

– For Miljøpartiet De Grønne vil det å hindre mer motorveier inn til byene være en veldig viktig sak og noe vi kommer til å forhandle på, sier listetopp i Oslo, Une Bastholm, til Østlandssendingen.

Ifølge en rapport fra Miljødirektoratet innebærer planene for ny E18 gjennom Bærum «økt risiko for økte klimagassutslipp og en utvikling som ikke er klimavennlig».

Under stortingsbehandlingen av Nasjonal Transportplan i juni sa Arbeiderpartiet ja til full E18-utbygging. Det skjedde mot stemmene til SV og MDG og mot det Ap-dominerte Oslo-byrådets vilje. Senterpartiet gikk inn for fire års utsettelse.

Krever avklaring

Høyre og Venstre uttaler nå at de frykter at Arbeiderpartiet i eventuelle rødgrønne forhandlinger etter valget skal bli presset til å vrake dagens planer, som innebærer byggestart på strekningen Lysaker - Ramstadsletta allerede i 2019.

– MDG ønsker å frata Asker og Bærums befolkning muligheten til endelig å få på plass en løsning for denne veien som folk har kranglet om i årevis; få ned støyen, få ned lokale utslipp, få til den samme byutviklingen som i Bjørvika. Jeg krever at Arbeiderpartiet avklarer før valget hvordan det blir med denne veien hvis de blir avhengige av MDG, sier Abid Raja (V).

– Både MDG og SV har sagt at de ønsker å stanse dette prosjektet. Senterpartiet har sagt at de vil utsette prosjektet, og Oslo Arbeiderparti, Jonas Gahr Støres eget fylkespartilag, er også motstander. Dersom det blir et nytt flertall, frykter jeg at dette veldig viktige prosjektet både for Oslo, Asker og Bærum blir stanset, sier Nikolai Astrup (H).

Klimaforliket avgjør

Samferdselspolitisk talsmann Eirik Sivertsen sier at Arbeiderpartiet stiller seg bak E18-vedtaket med mindre regjeringen skulle stemple dagens planer som brudd på klimaforliket når den behandler Oslo kommunes klage.

– Da saken ble behandlet i Stortinget i vår, ga vi vår tilslutning til utbyggingen under forutsetning av at den er i tråd med klimaforliket. Nå ligger saken i en formell prosess som skal avgjøres av Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Enten er planene innenfor det Stortinget har bestemt, eller så er de utenfor, og det vil vi forholde oss til, sier han til Østlandssendingen.