FULL FART I BYGG. – Det er en voldsom høy aktivitet innen bygg- og anlegg for tiden, og da øker behovet for juridisk kompetanse på alle sider av bordet, sier styreleder Øystein Seljeflot og styremedlem Marianne Wille Haugen i Entrepriseforeningen. Her er de på OBOS' og Veidekkes boligprosjekt Gartnerløkka på Løren i Oslo. De ønsker velkommen til årets Holmsbu-seminar, som går av stabelen torsdag og fredag denne uken. Foto: Svanhild Blakstad

Holmsbu-seminaret: Ønsker hele bransjen velkommen

Den nye styrelederen i Entrepriseforeningen er godt fornøyd med at det tradisjonsrike entrepriserettsseminaret i Holmsbu de siste årene har fått et stadig større innslag av entreprenører, byggherrer og rådgivere.

– Vi er tilfreds med at det er en større bredde i deltakelsen på Holmsbu-seminaret, og det er gledelig å se at andelen ikke-advokater har økt, sier styreleder Øystein Seljeflot i Norsk forening for bygge- og entrepriserett.

Byggeindustrien traff Seljeflot og styremedlem Marianne Wille Haugen fra Veidekke i forkant av det årlige seminaret. 220 deltakere samles til entreprisejuridisk seminar over to dager i den lille Hurum-bygda, og treffet er så ettertraktet at det er lange ventelister. Det er satt et tak på maks seks deltakere fra hver bedrift slik at flere skal få plass.

Viktig møteplass

Seljeflot og Wille Huagen bekrefter at seminaret er blitt en viktig møteplass for hele byggenæringen, og ikke bare for juristene.

– Fortsatt er det flest deltakere fra de større advokatfirmaene med egne entrepriseavdelinger, men nå har vi flere byggherrer, entreprenører, rådgivere/konsulenter og folk fra bransjeorganisasjoner med. Det er gledelig, sier den nye styrelederen og legger til:

– Ved å møtes og snakke sammen kan bransjen og de ulike aktørene både på entreprenørsiden, byggherresiden og rådgiversiden i vid forstand få en felles forståelse av utfordringer og få diskutert saker og problemstillinger.

– Kompetanse er konfliktdempende

Marianne Wille Haugen, som til daglig er prosjektleder i Veidekke, er ny i styret og den eneste ikke-juristen blant de syv styremedlemmene i Entrepriseforeningen.

– Seminaret er også et sted hvor man kan øke sin egen kompetanse, og det i seg selv kan bidra til å redusere konfliktnivået i bransjen. I de aller fleste prosjektene går det jo bra, uten at man fokuserer så mye på kontraktene. Kompetanseheving på begge sider av bordet er viktig, både for entreprenør og byggherre, sier hun.

– Å ha god innsikt i standardkontrakter og i jusen kan i seg selv være konfliktdempende. Nå har vi kontrakter som er formalistiske, med varslingsfrister, svarfrister og så videre. Da må man faktisk følge dem, og partene må være enige om at det er det de skal gjøre, legger Seljeflot, som til daglig er advokat i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA), til.

God mottakelse på programmet

Årets seminarprogram følger kjent oppskrift, og arrangøren tilstreber et høyt faglig nivå.

– Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på programmet. Det er knyttet stor prestisje til det å holde innlegg på Holmsbu, og vi opplever at foredragsholderne nærmest slipper det de har i hendene når de blir spurt om å snakke til denne forsamlingen. Innenfor vårt fagfelt er nok Holmsbuseminaret det mest prestisjefulle stedet man kan stå på scenen, sier Seljeflot.

Han understreker at det er en svært kompetent og engasjert forsamling som ikke er redd for å stille intrikate spørsmål til de som skal i ilden på podiet.

– Det er vanlig at foredragsholderne får mange kvalifiserte spørsmål fra salen, og de er derfor godt forberedt, sier han.

Tolkning av prosesskode

Tradisjonen tro blir det presentert en dom, som i år er en dom fra Eidsivating lagmannsrett (LE-2016-82204), som gjelder tolkning av Statens vegvesens prosesskode. I den aktuelle dommen ble entreprenøren tilkjent seks millioner kroner i tilleggsvederlag i forbindelse med tvist knyttet til en veientreprise i Hedmark.

– I år har vi en dom som tar opp det høyaktuelle spørsmålet om uklare beskrivelser. Dommen blir presentert med prosessfullmektig for begge parter, og det vil bli en avsluttende diskusjon og spørsmål fra salen. Dette er en programpost vi har fått svært gode tilbakemeldinger på de siste årene, sier Seljeflot.

Holmsbuseminaret

Norsk Forening for Bygge- og Entrepriserett, som ble stiftet i 1984, arrangerer Holmsbu-seminaret. Seminaret har blitt arrangert hvert år siden 2003 og har etablert seg som en av de viktigste møteplassene for jurister og andre som driver med entrepriserett i Norge. I år går seminaret av stabelen 31. august til 1. september.

Entrepriseforeningen er en uavhengig organisasjon med formål å fremme interessen og kjennskapet til norsk og internasjonal bygge- og entrepriserett og sammenhengende rettsspørsmål. Foreningen har både gruppemedlemmer og enkeltmedlemmer.

Ellers på programmet står tolkning av arbeidsbeskrivelsen i enhetspriskontrakter, utviklingsrisikoen i totalentreprise, grunnforhold – risikoovergang og vurderingstemaet for vesentlighetskriteriet, praktisk mangelhåndtering – særlig om forskriftsmangler, utestengelse fra offentlige kontrakter, økt arbeidsomfang og forlenget byggetid – hva kompenseres eventuelt gjennom avtalte rigg- og driftsklausuler, og til slutt minstekrav og vesentlige avvik i anskaffelsesregelverket.

Flytte eller bli?

Styret i Entrepriseforeningen får stadig spørsmål om seminaret skal flyttes for å få plass til alle som vil delta. Enn så lenge har man holdt fast ved «sørlandsidyllen» ved Drammensfjorden.

– Det er en diskusjon styret har hvert år, og som blir løpende vurdert. Vi har utredet alternativer, men mye av identiteten til seminaret ligger i Holmsbu og atmosfæren som er der. Vi ønsker ikke et stort, upersonlig konferansehotell, og da er det ikke enkelt å finne gode alternativer med kort avstand til Oslo, sier Seljeflot, som innrømmer at dette er et dilemma som volder arrangøren hodebry hvert år.

– Selv har jeg kun vært med ett år tidligere på seminaret. Jeg måtte bli med i styret for å få plass, avslutter Marianne Haugen Wille humoristisk.