Shahin Mirzaee (fra venstre), Tamsir Cham, Torbjørn Røe Isaksen og Henrik Hagen Horvei.

Skanska-lærlingene møtte statsrådene

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og næringsminister Monica Mæland besøkte mandag Skanska-prosjektet Tiedemannsbyen.

Tømrerlærlingene Henrik Hagen Horvei og Shahin Mirzaee og betonglærlingen Tamsir Chan tok mandag imot to ministere med følge på en av Skanskas byggeplasser på Ensjø i Oslo.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og næringsminister Monica fikk møte tre av Skanskas i alt 151 lærlinger. Betonglærling Chan jobber på naboprosjektet Ensjø Torg, mens Horvei og Mirzaee var på hjemmebane på Tiedemannsbyen. I mai 2019 overleveres 251 leiligheter over et salgbart areal på 15.984 kvadratmeter her. Nå er det arbeidsplass og læringsarena for neste generasjons bygningsarbeidere.

– Det er et veldrevent lag her, så vi får god opplæring og bra med oppgaver, sier Henrik Hagen Horvei.

De to ministrene var på plass for å følge opp kravene i lærlingsklausulen som trådde i kraft i år.

– Vi er opptatte av fagopplæringen. Kunnskapssamfunnet handler også om fagarbeid, og Skanska er en kunnskapsbedrift, understreker kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen overfor Byggeindustrien.

I de nye bestemmelsene har statlige myndigheter plikt til å stille krav om bruk av lærlinger i kontrakter med en verdi over 1,1 millioner og med varighet over tre måneder. For andre oppdragsgivere inntrer plikten ved kontrakter med en anslått verdi på minst 1,75 millioner kroner.

Les hele forskriften her.

Oslo har lenge hatt en betydelig lavere andel søkere til yrkesfag enn landsgjennomsnittet, til tross for svært høy byggeaktivitet. Kun 30 prosent søker seg til yrkesfag i hovedstaden, mot omtrent halvparten på landsbasis.

BNL-direktør Jon Sandnes påpekte under ministermøtet hos Skanska at man i Oslo har sett en økning i antall lærlinger på nesten 50 prosent, men at dette mest av alt sier noe om hvor lavt nivået har vært. Sandnes mener lærlingsklausulen er avgjørende for å få opp tallet til et bærekraftig nivå.