Håkon Svoen (fra venstre), Tron Ivar Søvde, Nils Arne Ødegård og Per Eivind Gurvin i Byggopp Sogn og Fjordane. Foto: Byggopp Sogn og Fjordane

Kraftig økning i antall betonglærlinger i Sogn og Fjordane

Opplæringskontoret for bygg- og anleggsteknikk i Sogn og Fjordane har opplevd en tydelig økning i antall lærlinger. Betongfaget er den store vinneren.

Entreprenørene i Sogn og Fjordane har lenge slitt med tilgangen til elever søm ønsker læreplass i betongfaget, men nå er trenden i ferd med å snu, melder fylkets Byggopp-kontor i en pressemelding denne uken.

Daglig leder i Byggopp Sogn og Fjordane, Nils Arne Ødegård. Foto: Byggopp Sogn og Fjordane

– Satsingen på å øke interessen for betongfaget gir resultater, sier daglig leder i Byggopp Sogn og Fjordane, Nils Arne Ødegård.

Opplæringskontoret har i år ansvar for 177 lærlinger i Sogn og Fjordane, ti flere enn på samme tid i fjor. Hele økningen har kommet i betongfaget, opplyser Byggopp-sjefen.

– Sammenlignet med i fjor høst har tallet på lærlingkontrakter i dette faget økt mest i prosent, forteller Ødegård.

Tømrerfaget er, ifølge pressemeldingen, fremdeles det mest populære lærlingefaget i fylket. I Byggopp Sogn og Fjordane er det om lag 160 virksomheter som har godkjenning som opplæringsbedrift, og de fleste tilhører tømrerfaget.

– Vi lykkes med å dekke etterspørselen etter lærlinger til dette faget selv om vi har en liten nedgang dette året. De større entreprenørene trenger likevel langt flere folk som kan bli fagarbeidere innen betong og forskaling enn det vi kan gi tilbud om. Derfor har vi jobbet spesielt med å informere om innholdet i dette faget, og om fremtidsutsiktene med tanke på arbeid og inntekt. En nyutdannet betongfagarbeider tjener svært godt, og tar han eller hun arbeid på et anlegg, er lønnen spesielt god, sier Ødegård.