Trøblete bryggeprosjekt

Gårsdagens mediebilde ble i stor grad viet Jonas Gahr Støres bryggeprosjekt på hytta i Arendal. Debatten raste i ulike nettaviser, blogger og sosiale medier. Han har høstet noe motstand, men mest forståelse. Spørsmålet er hvor omfattende vi kan forvente at privatpersoner bruker sin undersøkelsesplikt - uansett om de er folkevalgte eller ikke.

Om og i hvor stor grad det har skjedd noe ureglementert i bryggeprosjektet til statsministerkandidat Støre skal vi ikke komme med noe fasitsvar på her. Det er mulig ikke alt har gått etter boka i forholdet mellom håndverkeren og hans underleverandører/medhjelpere i denne saken - men har Støre som privat innkjøper gjort noe klanderverdig? Sannsynligvis ikke. Hver og en av oss har selvsagt en plikt til å undersøke at de vi bruker til å utføre våre oppdrag følger gjeldende lover og regler. Etter det vi forstår har Støre i denne saken engasjert en håndverker han tidligere har benyttet – og han har bestilt og betalt oppdraget etter regning, inkludert moms. Da han oppdaget at det skulle være noen uenigheter rundt hvordan arbeidet mellom håndverkeren og hans medhjelpere/bekjente og i selskapet hvor de var ansatt ble utført, ble dette også tatt opp med det aktuelle selskapets advokat av Støre – og han spurte om det var noe han skyldte eller burde undersøke nærmere. Det skal han ha fått beskjed om at det ikke skulle være. Dermed ser det ut til at han gjorde det vi kan forvente at en privatperson burde undersøke og kontrollere, uansett om vi snakker om en politiker på topplan eller ikke. Støre var på denne tiden utenriksminister i regjeringen Stoltenberg. Også i 2011 var bruk av svart arbeid et aktuelt tema i samfunnsdebatten, men dette har virkelig kommet til overflaten i årene som har fulgt. Men også med dagens regelverk kan vi neppe mene Støre har gjort noe sterkt klanderverdig, eller noe som strider mot regelverket eller som burde straffes. Dette viser likevel at man nesten aldri kan få sjekket godt nok.

Svart arbeid og arbeidslivskriminalitet er et stort problem i Norge og i landes byggenæring. Store ressurser brukes på å bekjempe denne utviklingen - som ikke minst har skjedd innen proffmarkedet, der har regelverket blitt betydelig innskjerpet og byggherrene stiller stadig tøffere krav til aktørene i et prosjekt om å undersøke om alt er som det skal. Dermed er regelverket betydelig strengere enn for bare noen år iden. Også innen privatmarkedet har vi klare retningslinjer å følge – selv om fokuset ikke er rettet så kraftig inn mot dette markedet - ennå. Det er likevel slik at vi ikke kan forvente at privatpersoner skal gå så langt at de i detalj kjenner til alle forhold rundt hvem avtalepartneren velger å benytte seg av til å få utført alle aspekter ved jobben. Det vil ikke kunne fungere ute i det virkelige liv. Skulle alle undersøkt dette ned til minste detalj, hadde vel nesten ingen turt å sette bort oppdrag av denne typen til profesjonelle firmaer. Men vi skal selvsagt forvente at firmaet som tar på seg oppdraget sørger for å ha alle godkjenninger og rutiner på plass – og at det aktuelle firmaet har orden på hvem de innleder samarbeid med.

Jonas Gahr Støre har tidligere også fått oppmerksomhet rundt hvordan han som privatperson har fått utført arbeid på sine eiendommer – blant annet rundt er malejobb for noen år siden - og med onsdagens oppslag fikk han virkelig kjørt seg. Etter svarene han har gitt, burde nok akkurat denne saken få hvile nå - om det da ikke skule dukke opp helt nye opplysninger. Det er selvsagt ikke tilfeldig at denne saken kommer frem akkurat nå - og den er med på å ta fokuset bort fra andre politiske saker i valgkampthrilleren vi er i ferd med å oppleve.

Vi skal ha høye forventinger til hvordan våre øverste folkevalgte skal handle også når det kommer til private avtaler – og ikke minst er det åpenbart medienes rolle å se til at politikerne selv følger regelverket de er med på å vedta. Det er likevel slik at politikerne vi ønsker skal styre landet på våre vegne i størst mulig grad skal gjenspeile folket – og få av oss er feilfrie – og da burde vi heller ikke ønske oss feilfrie supermennesker som politikere.

Men vi bør selvsagt øke fokuset ytterligere på hvordan vi kan få bukt med den alvorlige kriminaliteten og det omfattende svarte arbeidet vi finner ellers i byggenæringen. Denne saken kan i det minste være med på å øke interessen rundt dette samfunnsproblemet.

For Støre kommer dette på et meget uheldig tidspunkt - en slik sak tar fokuset bort fra politikken og over på Støre som privatperson. Dette er ikke en sak som han har noe som helst positivt å hente ut av – for han får nok heller ikke veldig mange sympatistemmer selv om han har fått hard medfart disse dagene. En slik sak kan også være med på å forsterke et inntrykk av at forskjellen mellom ledelsen og grunnfjellet i arbeidernes parti blir vel stor for noen. Dermed er nok ikke selve bryggedebatten det som vil kunne skade Støre mest - men mer at han og partiet får fokus på en ledelse ikke alle av kjernevelgerne kan identifisere seg med.