Svein Bjørberg

OSCAR-prosjektet har anbefalinger til byggenæringens aktører

Forskningsprosjektet OSCAR, som handler om verdi for eiere og brukere av bygninger, er nå inne i sin sluttfase. Arbeidet så langt gir klare anbefalinger til myndigheter, aktørene i byggenæringen og akademia for tiltak på veien mot å realisere verdi for bruker, eier og samfunnet. Den viktigste er at det trengs en kulturendring i hele verdikjeden for å nå dette.

Svein Bjørberg

Professor FoU-leder
NTNU/Multiconsult

Samfunnet står overfor store endringer, innen klima, urbanisering og digitalisering for å nevne noen hovedtrender. Den teknologiske utviklingen «tvinger» frem endringer i hvordan prosjektene vil gjennomføres i fremtiden, spesielt digitalisering med sine nye muligheter for effektivisering og kontroll gjennom livsløpet.

Utvikling av verdifulle bygg krever at vi ser utover vår egen prosjektnavle og tenker livsløpsøkonomi og bruk over tid. Bygninger skal være støtte til kjernevirksomheter og derfor må byggenæringens aktører kjenne til og inkludere kjernevirksomheten på en riktig måte. Det er også viktig at aktørene som drifter bygningen er med på å legge premisser for hvordan driften kan optimaliseres for å dekke brukers behov og redusere kostnadene mest mulig. Feil beslutninger i tidligfase kan forringe verdien i hele bruksperioden.

Av og til er det nyttig, og ikke minst nødvendig, og se litt i bakspeilet. I en artikkel i Dagens Næringsliv, fra 2. oktober 2016, setter Kim Robert Lisø, Skanska, og Roar Smelhus, Hjellnes Consult, søkelyset på nettopp mange av de utfordringer bygge- og anleggsnæringen står overfor. I sin ingress skriver de: «Kostnadssprekker og krangler. Byggefeil og bemanningsbråk. Bygge- og anleggsnæringen blir med rette beskyldt for dårlig samarbeid, sub-optimalisering og høyt konfliktnivå».

Byggenæringen må slå på lyset - det trengs en kulturendring for å kunne optimalisere verdiskaping i prosjekter! Og det er dette OSCAR-prosjektet handler om, nemlig å utvikle kunnskap, metoder og analyseverktøy som muliggjør optimalisering av utformingen av bygg slik at bygget kan bidra til god verdiskaping for eiere og brukere gjennom dets levetid.

OSCAR-prosjektet så langt

Oscar Wilde´s utsagn «A fool is a man who knows the price of everything, but the value of nothing» ligger til grunn for OSCAR-prosjektet. Funn viser at aktørene i næringen ønsker gjennomførings-modeller som tilrettelegger for åpenhet og samarbeid der målet er oppnå god samhandling til prosjektets beste. Funn viser imidlertid også at virkemidler og insentiver for å oppnå dette ofte er mangelfulle i norske prosjekter. Potensialet for forbedring av gjennomføringsmodellene i norsk BAE-næring er stort.

Ferdigstillelsesattest trenger ikke å bety at man er ferdig. OSCAR viser at en bygning som ressurs ikke har noen verdi i seg selv, kun gjennom måten ressursen blir utnyttet på. Selve verdiskapingen er derfor et resultat av menneskelige aktiviteter. Det er få som har kunnskap om hvordan bygg påvirker den menneskelige aktiviteten, og en tydelig anbefaling er derfor systematisk evaluering av bygg i bruk.

For å slutte sirkelen vet vi at historisk sett er de fleste opptatt av lavest mulig investering. Men investering har en konsekvens både for drift, vedlikehold, energi, renhold og mulighetene for fremtidig ombygging. Dette har igjen stor innvirkning på eiers -, brukers- / leietakers totale kostnader. Det betyr at vi må ha livsløpet høyt på dagsorden ved planlegging av bygget, enten det er nybygg eller oppgradering av eksisterende bygninger.

OSCAR-prosjektet består av delprosjektene (DP´er), hvorav DP1 og DP2 er ferdigstilt:

* DP1: Kunnskap om hva som må ivaretas i tidligfase for å oppnå verdi for eier og bruker i bruksfasen.

* DP2: Hvilke gjennomføringsmodeller og – prosesser som kan støtte opp om dette.

* DP3: Metoder og verktøy for ivaretagelse verdi i prosjekt (veiledning)

* DP4: Nettverk og formidling av resultat fra OSCAR-prosjektet (pågår kontinuerlig)

Kunnskap er utviklet både om begrepet verdi, hva som oppfattes som verdi og verdiskapende for bruker og eier, hva som erfares som hinder i tidligfase for å skape verdi i et levetidsperspektiv i tillegg til nødvendige tiltak for å bidra til å utvikle BAE-næringen i en bærekraftig retning. Basert på DP1, 2 og 4 samler og utvikler OSCAR DP3 praktiske metoder og verktøy i en veileder for å sikre verdi for eier, bruker og samfunnet gjennom bygningers livsløp. DP3 skal lanseres våren 2018.

Funn og anbefalinger

Det er hittil gjort en lang rekke funn om erfaringer og kjennetegn med hensyn til verdiskaping og som oppsummerer seg til:

* Eierstyring og prosjektledelse. Det erfares i dag at prosjekteier i mange tilfeller ikke utformer tydelige mål som lar seg operasjonalisere til (målbare) indikatorer som viser om man når bruker og eiers behov.

* Gjennomføringsmodell. Denne må tilpasses det aktuelle prosjekt og består av kombinasjonen mellom anbuds-, entreprise- og kontraktmodell, og påvirker bl.a. ansvars- og risikofordeling, organisering, informasjonsflyt og samhandlingsform, og danner rammen rundt samspillet mellom aktørene i prosjektet.

* Leveransemodell. Leveransen er det ferdige produkt som skal tilfredsstille gitte mål / verdi for prosjektet og skal da måles mot disse. Mulighet for måling er avhengig av leveringstidspunktet. Modellen skal sikre en prosess slik at kunden får levert det produktet som er bestilt.

* Insitamenter. Bruken av insitamenter må vurderes nøye opp imot hvilken effekt de vil kunne ha, og de må baseres på målbare kriterier som motiverer alle aktører mot felles mål, og som forhindrer suboptimalisering. Bruk av økonomiske insitamenter overfor leverandører i tidligfase kan virke kontraproduktivt.

* Prosjektstyring og kompetansedeling for optimal verdi for bruker og eier. Tidligfase i et prosjekt er den fasen der beslutningene som tas har størst virkning for langsiktig verdiskaping for eier og bruker, det er følgelig også den fasen der det kanskje er viktigst å ha et bredest mulig tilfang av spisskompetanse innen ulike fag og ha en god prosjektledelse med kompletterende prosessledelse.

* Generell kunnskap om bruker- og eiers erfaringer. Erfaringer og måling av gjennomførte prosjekter utføres i liten grad i forhold til verdi for bruker og eier (POE).

* Erfaringer fra Facility management (FM) i tidligfase. DP1 viser at det er et stort forbedringspotensial med hensyn til involvering av FM (FDVUS) i tidligfase for å oppnå verdi for både brukere og eiere i driftsfasen. Erfaring fra OPS-prosjekter er spesielt relevant her, både med og uten privat finansiering.

* Myndigheter og interesseorganisasjoners spesielle ansvar. Funnene i de ulike undersøkelsene og casene viser at de parametere det stilles lov- eller bransjekrav til både oppfylles og måles. Følgelig kan man trekke konklusjonen at myndigheter og bransje har stort påvirkningspotensial gjennom å stille krav og utarbeide bransjenormer for de parameterne man frem i tid mener bør vektlegges.

Basert på funn er det i rapportene fra DP1 og DP2 gitt anbefalinger til tiltak fordelt på Politiske myndigheter, Aktører i BAE-næringen, Forskning og akademia samt til DP3 i OSCAR-prosjektet. Kort oppsummert er disse som følger:

* Myndighetene. Regjeringen oppfordres til å bidra til at det etableres et permanent nasjonalt BAE-kompetansesenter for igangsetting av utviklingsprosjekter, formidling av kompetanse og hurtig implementering av beste praksis som en videreføring av Bygg21. Videre oppfordres myndighetene til å vurdere innføring av minimum 5 års garantitid, slik at effekten av leveransen kan måles etter 5 år. Dette vil bidra til å sikre kvalitet over tid.

* BAE-næringens aktører. Næringen må støtte opp om etablering av et permanent nasjonalt kompetansesenter. Næringen forventes i så fall å bidra med sin kompetanse til å realisere et slikt senters aktiviteter. De største aktørene i BAE-næringen må ta ansvar for å bidra aktivt med innovasjon og utvikling av beste praksis.

* Forskning og akademia. Disse former morgendagens kompetanse og ressurser og har derfor et stort ansvar for utviklingen i BAE-næringen. Det oppfordres til større engasjement i anvendt forskning og et tettere samarbeid med byggenæringen. Alle aspekter omkring livsløpsvurderinger og hvordan dette skal ivaretas vektlegges.

* DP 3 prosjektet. Det anbefales hovedfokus på tre delområder; 1): Verdiledelse, prosjektstyring og prosessledelse, 2): Livsløpsperspektivet og tilpasningsdyktighet samt 3): Kompetanse.

Betyr verdiskaping i et eier-, bruker- og samfunnsperspektiv noe for deg, så er det bare å hente ut delprosjektene på www.oscarvalue.no eller ta kontakt med oss i prosjektet.