Holmen svømmehall

Daglig leder Arve Gunnestad (til venstre) og anleggsleder Johann Gudmundsson i Trio Entreprenør.

Like ved sjøen på Nesbru i Asker er det som skal være Norges mest miljøvennlige svømmehall blitt bygget. Med rekordtett bygg og energi fra både bakken og sola, er det alltid sommervarmt i det nye anlegget.

Fakta

Sted: Asker

Prosjekttype: Svømmehall

Bruttoareal: 5.300 kvm.

Byggherre: Asker kommune v/prosjektansvarlig Vidar Nyhus

Prosjektledelse: OP-Verkís v/Kenneth Olafsen

Hovedentreprenør bygg: Trio Entreprenør

Totalkostnad: 277 millioner kroner

ARK/LARK: Arkis

Totalrådgiver: Verkís

Sideentreprenører, Underentreprenører og leverandører:

Oppmåling: Asker oppmåling l Grunnarbeider: Kaare Mortensen Oslo/Akershus l Peler: Seabrokers Entreprenør l Solcelleleverandør: Solel l Armering: Celsa Steel Service l Forskaling: Trio Entreprenør l Betong: Norbetong l Stålkonstruksjoner: AK Mekaniske l Gulvstøp: Fron Betong l Prefab: Opplandske Betongindustri l Kjerneboring: Mimax l Tømrer: Noveta l Trespiler: Bosvik l Rørlegger: C.M. Mathisen & Co l Ventilasjon: Bryn Byggklima l Automatikk: Guard l Elektro: Watt l Stålbasseng: Pooltech l Heis: Schindler Stahl heiser l Flis og mur: Mjøndalen Mur og Puss l Anleggsgartner: Uteanlegg l Lås og beslag: Kaba l Taktekking: Protan Entreprenør l Blikkenslager: Buskerud Blikk og Montasje l Glassfasade/innvendig glass/dører: Fasadeconsult l Himlinger: Oslo Bygginnredning l Vannbehandling: Enwa Badeanlegg l Innredning: Bico Bygginnredning

Holmen svømmehall åpnet tidlig denne sommeren med plask og bram. Med vindu ut mot sjøen kan badelystne gjester nå bade hele året på Nesbru. Et stort, grønt utom-
husområde og gressplen på taket sikrer også at utfartsområdet består som åpent og tilgjengelig.

Svømmehallanlegget er bygget med store mengder eksponert betong, og er kledd med trespiler av lerk i spennende vinkler og kanter for å skape et moderne uttrykk, men samtidig et naturlig og harmonisk spill med naturen rundt.

Asker kommune har stilt svært høye krav til utførelse.

– Kommunen hadde i utgangspunktet en forutsetning om at vi skulle bygge et idrettsbygg med gode energiambisjoner, men etter hvert som prosjektet tok form, så vi at vi kunne gjøre mye mer. Det bygges svømmehaller hele tiden, så det er litt farlig å si noe for bombastisk, men jeg vil si at dette er et av de mest energieffektive svømmehallene, om ikke den mest energieffektive, i Norge. Og Norge er i seg selv verdensledende på dette punktet, understreker innleid prosjektleder for Asker kommune, Kenneth Olafsen, overfor Byggeindustrien.

Lys og varme

Svømmehallen henter energi fra både solcellepanel, solfangere og fra 15 energibrønner på tomten. Hele sørveggen på svømmehallen er kledd i solcellepaneler, og oppe på det åpne, gresskledde taket står enda flere paneler for å ta til seg energi fra solen. Badegjester som kommer til Holmen på el-sykkel eller el-scooter, kan lade farkostene sine i en sykkelparkering med egne solcellepanel på taket.

– Vi ønsker å vise gjestene ved Holmen svømmehall de mulighetene man har når det kommer til ren energi. Asker kommunes prosjekt- og utbyggingsavdeling har nytenkende og fremoverlente energirådgivere og ingeniører som ikke har vært redde for å strekke strikken i dette prosjektet. Jeg vil skryte av en kommune som virkelig har satset, og spesielt utbyggingssjef Stein Grimstad og prosjektansvarlig Vidar Nyhus har gitt oss mye tillit, sier Olafsen.

Det til sammen 650 kvadratmeter store solcelleanlegget skal kunne produsere 80.000 kilowattimer i året, men Olafsen påpeker at man også ser potensialet for mer.

I tillegg har man installert 1.200 kvadratmeter med solfangere under asfalten på parkeringsanlegget og torgområdene på prosjektet.

Prosjektet er et forbildeprosjekt i FutureBuilt, og har mottatt 10 millioner kroner i Enova-støtte og én million fra Innovasjon Norge for løsningene i prosjektet. I tillegg har Kulturdepartementet bidratt med 41 millioner i spillemidler og programmidler.

Byggingen av Holmen svømmehall er utført i ni hovedentrepriser. Trio Entreprenør har hatt hovedentreprisen på bygg, og daglig leder og prosjektleder Arve Gunnestad og anleggsleder Johann Gudmundsson forteller at det har vært et utfordrende og uvanlig prosjekt for en mellomstor entreprenør.

– Det har vært veldig høyt fokus på teknisk anlegg og mye synlig betong i dette bygget. Tetthetsgraden etter trykktesting viste 0,26, og viser at vi har lykkes med målrettet godt arbeid for å sikre oppdragsgiver sitt krav til et godt og tett energibygg. Dette resultatet er langt under kravet for passivhus, forteller Gunnestad.

Han skryter av byggherre som han beskriver som faglig dyktig og dialogorientert.

– Det har vært veldig lite konflikter i dette prosjektet, men det tekniske har jo bydd på sine utfordringer. For eksempel har det vært litt av en jobb å få opp rundt 44.000 meter med trespiler av forskjellige dimensjoner og lengder på utsiden av bygget. Vi har også gjennomført vårt største enkeltstøp noensinne her, forteller Trio-sjefen.

Den store betongveggen som skiller svømmehallen og torgområdet utenfor er ti meter høy og 30 meter lang. Den står på to søyler, og på innsiden er det ren eksponert betong. Her støpte betongarbeiderne i 10 timer uavbrutt omtrent 90 kubikkmeter betong fra 15 biler.

– De kraftigste stagene til Peri måtte brukes til støpet. Av 26 tilgjengelige stag i Norge, brukte vi 22 av dem, forteller anleggsleder Johann Gudmundsson.

Presisjonsbygg

I tillegg til at bygget skal prestere på internasjonalt toppnivå når det kommer til energieffektivitet, er også hele anlegget styrt av ett system utviklet i en offentlig forsknings- og utviklingskontrakt. Her har Guard Automation levert en prototyp på en elektronisk hjerne som skal styre alle tekniske fag. Dette systemet kan styres fra hvor som helst i verden, og eventuelle varsler og alarmer går rett til smartklokkene til de som driver bygget.

Bassengene er levert i stål, og kommer med både heve- og senkebunn og elektronisk skillevegg.

Gunnestad og Gudmundsson forteller at svømmehallutbyggingen til tider også har krevd ekstrem presisjon.

– Synlig betong i seg selv er en utfordring, men flisleggingen var også en stor og krevende jobb. Det estetiske resultatet er det som brukeren mest opplever i hverdagen, og derfor ble det viktig med høy grad av presisjon i de avsluttende overflatearbeidene. Slepelys i garderobeanleggene på mosaikkfliser gav en del utfordringer, men gjennom gode løsninger i samspill med de tekniske entreprenørene og med byggherre, ble sluttresultatet bra, sier Gunnestad.

Merkevare

Trio-sjefen anser svømmehallutbyggingen som svært vellykket. Entreprenøren har oppnådd en avfallssorteringsgrad på over 95 prosent, og den eneste skaden på prosjektet var en arbeider med et kutt i fingeren. Utbyggerne har ikke trengt å tenke på naboer i noen særlig grad, men ettersom området tradisjonelt har vært et populært festeområde for Asker-russen, har sikkerheten rundt og på plassen vært rimelig kraftig på våren. Eneste nabo er fylkesveien, og den 50 mann sterke Buskerud-entreprenøren har fått markert seg godt mot publikum.

– Dette har vært god merkevarebygging for oss. Det viktigste er likevel at byggherre er fornøyd og at brukerne er fornøyde. Dette var vår første svømmehall, og det har vært en god erfaring. Jeg tror det kommer flere svømmehaller fremover i Norge, og det markedet ønsker vi å være en del av, sier Gunnestad.


Flere prosjekter