Forventningene til boligprisvekst synker: Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Nordmenns forventninger til boligprisvekst synker

Nordmenns forventninger til boligprisvekst synker de fleste steder i landet, men i Stavanger og Tromsø tror over halvparten på vekst.

Det kommer frem i kvartalsrapporten Boligmeteret.

Men det er fortsatt optimisme blant norske husholdninger. I kvartalsrapporten, som blir utarbeidet av Prognosesenteret på vegne av Eiendomsmegler 1, svarer hver tredje nordmann at de har forventninger til at egen økonomi skal forbedres det neste året.

– Etter en periode med høy vekst i eiendomsmarkedet er det naturlig at vi nå ser en nedgang i forventningene til prisvekst på landsbasis, sier Rune Bertelsen, regionsjef i Eiendomsmegler 1 Sør-Vestlandet i en melding.

– Et av unntakene nå er faktisk Stavanger-regionen, som lenge har vært preget av et utfordrende boligmarked. I følge vår kvartalsrapport tror hele 54 prosent at boligprisene vil stige det kommende året, og det er gledelig å se optimismen i regionen, legger han til.

Optimistiske tromsøværinger

Det er ikke bare på Sør-Vestlandet at nordmenn er positive til økonomien og boligmarkedet. I Tromsø mener over halvparten av de som tror på boligprisvekst (51 prosent) at prisene vil stige med mer enn fem prosent. I tillegg har folk i Tromsø stor tro på at den norske økonomien vil bedre seg de neste 12 månedene.

– I Tromsø ser vi at mer enn tre av ti har forventninger til at norsk økonomi blir bedre det kommende året. Sammenlignet med første kvartal i år er dette nesten en dobling, sier Kristin Amundsen, administrerende direktør i EiendomsMegler 1 Nord-Norge.

Nordmenn er positive til egen økonomi

Selv om forventningene til prisvekst i boligmarkedet synker de fleste stedene i landet, er likevel den underliggende forventningen til egen økonomi positiv på landsbasis.

32 prosent av nordmenn forventer at egen økonomi skal bli bedre de neste 12 månedene.

Den sterkeste optimismen på vegne av egen økonomi finner er ifølge Boligmeteret i Stavanger/Sandnes-området og i Tromsø.

På begge steder forventer fire av ti (41 prosent) en bedring i egen økonomi, og i Stavanger sier 26 prosent at økonomien har blitt bedre de siste månedene.

– Den grunnleggende troen på fremtiden er viktig for både den norske økonomien og for boligmarkedet. Så lenge en stor andel av husholdningene fortsatt forventer bedre tider er det ingenting som tyder på at bremsene settes på for fullt, sier Rune Bertelsen.

Forventningene til høyere renter synker

EiendomsMegler 1s kvartalsrapport undersøker også nordmenns forventninger til rente det kommende året, og her er det en stor endring sammenliknet med resultatene fra målingen i første kvartal. Andelen som tror vi har høyere renter om et år har gått ned fra 46 prosent til 32 prosent, sammenliknet med forrige måling.

– En viktig indikator for utviklingen i boligmarkedet er folks forventning til rentenivået, og her ser vi tydelige forskjeller på landsbasis. I Oslo tror 45 prosent av befolkningen på høyere rente, mens i Kristiansand er det kun 22 prosent på det samme, avslutter