Denne brannen oppsto etter at huset ble direkte truffet av lynet. Foto: Recover

Juli er årets verste lynmåned - anbefaler lynvern i boligen

Mange boliger blir skadet av lynet fordi de mangler overspenningsvern, ifølge forsikringsselskapet If.

Mange boligeiere har ikke beskyttelse mot lynskader, skriver If i en pressemelding mandag.

– Uten overspenningsvern utsetter man seg for helt unødvendig risiko, særlig i den tiden vi går inn i nå. Juli er den desidert verste lynmåneden, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

I fjor ble det registrert nær 90.000 lyn over Norge, nesten 50.000 av dem i juli, viser tall fra Meteorologisk institutt.

Det avspeiler seg også i skadestatistikken, skriver If. Av de rundt 82 millioner kronene som ble utbetalt etter lynskader i boliger og fritidshus i fjor, skyldtes 39 millioner skader i juli, ifølge Finans Norge.

– De fleste lynskader kommer ikke etter direkte lynnedslag i huset, men lyn lenger unna som skaper forhøyet spenning i strømnettet. Elektronikken i huset er beregnet på 230 volt og tåler ikke mye mer enn det, sier Vennesland.

TV, PC, modem og ruter er blant det første som svikter. Mange opplever også senskader, heter det i pressemeldingen.

– Med overspenningsvern vil man være nesten 100 prosent sikret mot skader som skyldes overspenning i strømledningen inn til huset, sier risikosjef Arild Juell-Andersen i If.

Overspenningsvern ble påbudt i nye boliger i 2010. I en undersøkelse If gjennomførte for to år siden, svarte én av tre at de ikke visste om de hadde overspenningsvern, skriver forsikringsselskapet i pressemeldingen.

– Overspenningsvern i sikringsskapet er første barriere. Det skal ta de største variasjonene i nettet. Hvis noe slipper igjennom, vil finvern i stikkontaktene sørge for at sårbart elektronisk utstyr ikke blir ødelagt, sier Juell-Andersen.

Ettermontering av overspenningsvern i sikringsskapet koster rundt 3.000 kroner med montering. Finvern, eller pluggvern, i stikkontaktene og internett- eller antenneuttak, ligger på mellom 500 og 1.000 kroner skriver If.