Vil forebygge delaminering

Bruken av laminert glass øker i omfang, og spesielt i bruksområder hvor det må tas hensyn.

– Som for andre bygningsmaterialer må laminert glass produseres, håndteres og monteres på en faglig forsvarlig måte. GF-veilederen som skal motvirke delaminering beskriver forutsetninger og tiltak som vil sikre langvarig glede og nytte av disse laminerte bygningsglassprodukter, sier direktør Bjørn Glenn Hansen i Glass og Fasadeforeningen i en pressemelding.

Laminert glass brukes blant annet for å hindre gjennomfall og sårskader ved sammenstøt, mot hærverk og innbrudd, og annen type trykkbelastning. Laminert glass består av to eller flere lag glass laminert sammen med folier av ulike plastmaterialer. Glassene kan være av ulik tykkelse og med ulike egenskaper, tilpasset ulike bruksområder. Folien eller foliene, kan være av forskjellige tykkelser, og ha ulik stivhet og transmisjon.

– Delaminering i laminerte bygningsglass kan forekomme som følge av produksjonsfeil, klimatiske påkjenninger, feil montering, feil bruk eller prosjekteringsfeil. Glass og Fasadeforeningen har nå gitt ut en ny veileder som gir råd for tiltak som vil redusere omfanget av dette, sier Bjørn Glenn Hansen.

Hansen trekker frem noen eksempler der delaminering kan oppstå uten at det er tatt nødvendige hensyn.

– Glassformater med skarpe vinkler, som for eksempel i ruter med parallellogramfasonger eller trekanter er oftere utsatt for delaminering enn kvadratiske/rektangulære formater. Laminert glass som monteres i systemer uten tildekning av glasskant og som er i kontakt med fukt over tid utsettes lettere for delaminering. Uheldig plassering av punktfestene, for eksempel nær kant/hjørne, utgjør også en risiko. Delaminering i området rundt punktfester skyldes ofte for hard tilstramming, fortsetter Hansen.

– Vi arbeider hele tiden med aktualisering av vårt informasjonsmateriell. Veilederen «Tiltak mot delaminering i laminerte bygningsglass» er den foreløpig 8. veileder vi har utgitt. Veilederne er godt forankret ute hos våre medlemsbedrifter og får generelt god mottakelse, avslutter Hansen.

Her finner du veilederne