Olaf Rimstad (t.v.) og Johnny Hoff i Deco Systems viser stolt frem produktet som vant Red Dot Design Award.

Deco Systems toppet listene med listfri løsning

Sandefjord-firmaet Deco Systems vil være en problemløser for byggenæringen, og løsningen for listefrie vinduer har vist seg å være så god at produktet vant en av klassene til de prestisjetunge internasjonale designprisene Red Dot Award 2017.

Red Dot Award

En av verdens største designkonkurranser organisert av North Rhine-Westphalia Design Centre

Over 5.500 produkter fra totalt 54 land har vært med å kjempe om Red Dot Award: Produkt Design 2017. Prisutdelingen vil finne sted 3. juli i den tyske byen Essen. Vinnerproduktene vil vises et helt år på Red Dot Design Museum Essen, som er verdens største museum for moderne design.

I konkurranse med store og adskillig mer kjente selskap klarte Deco Systems å hevde seg i den internasjonale designkåringen. Arstyl LS1 smygplate høres ikke veldig sexy ut, men juryen så definitivt potensialet løsningen har til å bidra til bedre design. Dermed var platen fra Sandefjord en av vinnerne i kategorien materialer: High Quality Design.

Smygplaten fra Deco Systems er et ferdig helstøpt hjørne som kan brukes i nybygg eller ved renovering for å få til listfrie vinduer og dører. Hjørnet er laget i polyuretan, og gir en sømløs overgang som erstatter foring mot gipsplaten.

Produseres i Belgia

– Det var markedet som ga oss ideen. Vi leverte selv karmlister, og merket at det forsvant mer og mer ut, mens flere og flere benyttet seg av listfrie løsninger. Vi bestemte oss for å være med på den galoppen, forteller Deco Systems-gründer Johnny Hoff til Byggeindustrien.

Sammen med daglig leder Olaf Rimstad og de andre i selskapet utviklet de løsningen. Selve smygplaten lages av NMC i Belgia.

Det er fire år siden de hadde de første produktene klare, og det var lokale byggmestere som prøvde ut produktet først, og tilbakemeldingene de fikk derfra var gode.

– Tidligere var det en del skepsis til listfritt og eventuelle sprekker, men vi har hatt null garantisaker. Platen tåler også vann. I tillegg er platen rask å montere, og man kan montere 12-15 løpemeter på en time. Den gir helt rette hjørner, mindre behov for pussing og sparkling, og ikke minst har den gode isolasjonsverdier. Produktet har en Lambda-verdi på 0,039, og vil være med på å redusere kuldebroer, sier Rimstad.

Utvider

Produktet har blitt tatt godt mot av de store entreprenørene også. Skanska, Veidekke, BackeGruppen og Consto er noen av de som har tatt det i bruk.

– Det har gått 75.000 løpemeter ut av lageret totalt i Norge siden vi startet med dette. Det hadde vi ikke klart hvis ikke kundene var fornøyd med produktet, sier Hoff.

Han forteller at smygplaten på kort tid har blitt selskapets bestselger, og at det nå først og fremst er kapasiteten i salgsapparatet som setter begrensning på veksten.

– Målet vårt er å omsette for 50 millioner kroner i 2020, men det avhenger av markedet. Fra 2015 til 2016 økte vi med 84 prosent, mens økningen hittil i år er på 60 prosent, forteller Hoff, som også ser for seg å prøve seg på det svenske og danske markedet i fremtiden. I resten av verden er det NMC som selger produktet.

– Vi jobber også med å få produktet inn i byggevarehandelen, og har fått til avtaler med Maxbo og Neumann Bygg. I tillegg er vi i samtaler med flere, sier Rimstad. Han lover også at produktene snart vil komme som BIM-objekter.