Administrerende direktør Thor Eek i NBBL, mener at det på sikt må vurderes å utvide Marka-grensen rundt Oslo for boligbygging.

Spår boligbygging utenfor markagrensen i fremtiden

– Oslo har fortsatt store områder å ta av innenfor bygrensen, men det er ikke usannsynlig at et neste steg blir å utvide markagrensen for boliger, sier administrerende direktør Thor Eek i NBBL.

Trine Skei Grande (V) er en ivrig pådriver for å bygge tettere og høyere i pressområder som Oslo. Onsdag møtte hun statsråd Jan Tore Sanner, KrF-leder Knut Arild Hareide og Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen til debatt under den boligpolitiske konferansen til NBBL i Oslo.

Med en valgkamp like rundt hjørnet, er boligmarkedet noe av det som opptar politikere i alle partier. Onsdag var kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (Krf) og Hanne Marthinsen (A) samlet til debatt under NBBLs boligpolitiske konferanse i Oslo – etter at Sanner som første foredragsholder hadde blitt ønsket velkommen av NBBL-direktøren.

Etterlyser enklere krav

Høyre-statsråden etterlyste enklere krav og enklere planprosesser i boligpolitikken.

– Terskelen for innsigelser må bli høyere. Da vil prosessene gå raskere, sa Sanner, som understreket at regjeringen har gjennomført store forenklinger både i plan- og bygningsloven og i planprosessene.

– Vi ser at politikken virker, og har nå den høyeste byggeaktiviteten på boligsiden siden 1979.

Han varslet flere tiltak for å fa gjennomført raskere prosesser.

– Den 1. juli vil Tek 10 bli erstattet av Tek 17, og her ligger det også ytterligere forenklingstiltak, sa Sanner.

– Savner mer offensivitet

– Mye bra har blitt gjort fra denne regjeringens side for å få fortgang på boligbyggingen, selv om mye av dette også skyldes økningen i boligprisene, men vi savner flere og mer offensive tiltak, særlig mot trege planprosesser, innledet Thor Eek.

Til Byggeindustrien sier NBBL-sjefen at det er viktig å ta vare på rekreasjonsmulighetene som oslomarka gir.

– Men vi må nok se på en endring av markagrensen på sikt. I overskuelig fremtid er imidlertid det viktigste å bygge ut områder i selve byen. Det er mye plass å ta av, sier Eek.

Kvalitetsfokus

Trine Skei Grande la vekt på at det må bygges med såpass god kvalitet, at boligene kan vare i 150-200 år.

– Kvalitet behøver ikke alltid være et fordyrende element i boligbyggingen. For Venstre er marka fredet, men jeg mener det er fullt mulig å bygge langt flere boliger i Oslo i dag. Det er beliggenheten og presset rundt de store byene som er årsakene til prisveksten – ikke hvor god kvalitet boligene bygges med. På Sørenga i Oslo har man fått til en sammensatt boligmasse med forskjellige typer mennesker, og det er både barnehage og ulike fritidsaktiviteter der. Jeg mener at dette er å bygge kvalitet, sier Grande.

– For strengt egenkapitalkrav

KrF-leder Knut Arild Hareide hadde som vanlig muntre replikker.

– Det er ikke så rart at Sanner blir ønsket velkommen som statsråd. Jeg synes det er en god tanke også fremover, smilte Hareide.

Han fremholdt at det må bygges høyere og tettere, og han kom med kritikk av dagens krav til egenkapital ved kjøp av bolig.

– Krf mener egenkapitalkravet er for strengt innrettet sånn som det er i dag. Det burde være større fleksibilitet og større skjønnsvurdering av låntakerne. Husbanken bør også få økte bevillinger og brukes i større grad enn i dag, sa Hareide, og fikk støtte av Ap-politiker Marianne Marthinsen.

– Bærum må bygg mer

– Vi mener at Husbanken skal brukes som en aktør for ungdom som ikke har egenkapital, men som har inntekt. Det vil hjelpe dem til å komme inn på boligmarkedet, sa Marthinsen, og kom med en pekefinger til Bærum kommune.

– Det må åpnes for mer boligbygging i Bærum før Fornebubanen blir bygd, sa Marthinsen.