<p>Ny teknologi letter på logistikkarbeidet på Nasjonalmuseet. Foto: AF Gruppen</p>Prosjektleder Thorvald Moe i Statsbygg er fornøyd med at den ene fasadeveggen er i ferd med å ta form. Foto: Frode AgaEn spesiallaget mørtel er tatt i bruk for å få riktig estetisk uttrykk på fasaden til det nye Nasjonalmuseet. Foto: Frode AgaProsjektleder Preben Høegh Hafsaas i AVO Consulting assisterende prosjektleder Kristoffer Frenning i AF Gruppen. Foto: AF Gruppen

Robot holder orden når skiferen reiser seg på Nasjonalmuseet

Logistikken er krevende når Oppdal-skiferen skal mures opp på det nye Nasjonalmuseet. God planlegging og ny robotteknologi hjelper entreprenør og byggherre å holde orden.

Den 28. mai startet murerarbeidene på den spesielle skiferfasaden på Nasjonalmuseet i Oslo.

For å effektivisere logistikken i prosjektet, har en robot blitt tatt i bruk på byggeplassen.

Ved hjelp av en mobilapp kan fasadesteinen til Norges nye signalbygg nå leveres i nøyaktige mengder akkurat når det skal monteres.

Først i bygg og anlegg

Det er AF Gruppen som har utviklet løsningen sammen med det norske firmaet AVO Consulting, som tilbyr løsninger for robotisert prosessautomatisering (RPA). Selv om bruken av RPA ikke er nytt, så er det første gang en entreprenør tar dette i bruk i et prosjekt.

– Vi kjenner ikke til andre aktører innen bygg og anlegg som har benyttet seg av robotisert prosessautomatisering i prosjektgjennomføringen. Det er både morsomt og imponerende at AF Gruppen jobber målrettet med innovasjon og implementerer verktøy som dette. Prosjektene i bransjen blir stadig mer digitaliserte, og datakvalitet og -tilgjengelighet øker. I kombinasjon med stadig økende krav til rapportering og HMS er dette bare begynnelsen p å hvordan ny teknologi kan utnyttes av selskaper som AF, sier prosjektleder Preben Høegh Hafsaas i AVO Consulting i en melding.

Sentrumsnært anlegg i storskala

Byggeindustrien besøkte byggeplassen på Nasjonalmuseet tidligere denne uken der fasaden til det nye museet etter hvert skal kles med mellom 11.000 og 12.000 kvadratmeter skiferstein. Totalt skal 22.000 kvadratmeter stein inn i bygget.

Natursteinen som mures opp, er tatt ut i blokker på 25-30 tonn på Oppdal og blir fraktet videre til Tyskland for foredling hos den tyske bedriften Hofmann Naturstein som vant prestisjekontrakten med Statsbygg.

I Tyskland lages ferdige massivstykker av blokkene i fallende lengder på 600 og 1.200 millimeter. Høydene er på henholdsvis 85, 60 og 12,5 centimeter.

Fasadesteinene er behandlet med kraftig vanntrykk – såkalt vannblastering – for å få en ru overflate. Deretter fraktes steinen tilbake til Norge fortløpende og plasseres på et utendørs lager på Fillipstad før de til slutt ender opp klar til montering på byggeplassen i Oslo.

For å holde kontroll på spesialsteinen som skal fullføre ved hjørner, gesims og vinduer, produseres og plasseres alt i riktig rekkefølge på lagringsstedet.

- Tidligere ville vi jobbet manuelt

Det er dente omfattende logistikken og begrensede lagringskapasiteten ved den kompakte byggeplassen som var utgangspunktet for utviklingen robotløsningen AF nå tar i bruk i sitt prosjekt for Statsbygg.

– Tidligere ville vi håndtert disse oppgavene manuelt. Med den mengden stein vi snakker om i dette prosjektet kunne arbeidsoppgavene fort lagt beslag på et helt årsverk. Ved å tenke nytt har vi nå en løsning der vi kan utføre mottakskontroll, rapportering, bestillinger og ha løpende oversikt over lagerbeholdninger på en svært oversiktlig og effektiv måte. Vi frigjør samtidig arbeidstid som kan brukes på mer verdiskapende arbeidsoppgaver, forteller assisterende prosjektleder Kristoffer Frenning i AF Gruppen.

Statsbygg: Herlig samvirke av aktører og løsninger

I Statsbygg er de glade for at murerarbeidene er kommet godt i gang, og at entreprenøren bruker nye metoder for å effektivisere prosessen.

– Det er et herlig samvirke av flere profesjoner og aktører som er involvert for å få dette til, både med tanke på å få stein til Norge til rett tid og lagret steinen, men også for å få stålkonstruksjonen opp og få murt rundt, sier Statsbyggs prosjektleder Thorvald Moe til Byggeindustrien.

Statsbygg har brukt god tid på planleggingsfasen sammen med entreprenør for å være best mulig forberedt. Fasadesteinen er allerede testet ut i en mock-up like ved byggeplassen, og for å få en perfekt gråtone i de ti millimeter brede fugene på veggen, har det blitt utviklet en ny mørteltype skreddersydd for samspillet med Oppdal-skiferen.

– Det har vært helt sentralt for arkitekt Klaus Schuwerk å finne den riktige mørtelen til fugene. For det første det handler om estetikk og farge, og for det andre dreier det seg om funksjonalitet. Mørtelen må fungere sammen med steinproduktet som er valgt, sier Moe.

Krever flinke håndverkere
Men alt kan ikke robotiseres når Oppdal-skiferen skal mures opp. Byggherren roser AF Gruppen som har hentet inn underentreprenør Ellinggard naturstein til mureoppdraget.

På det meste kommer opp mot 45 murere til å jobbe med fasaden, på det til sammen 54.600 kvadratmeter store bygget.

– Det kreves dyktige fagfolk for at dette skal bli bra, og entreprenøren har skjønt at kravene til estetikk er svært høye. Også ut fra et produksjonsperspektiv er dette et krevende oppdrag. Det er et komplisert produkt man murer med, og siden mørtelen aldri er prøvd ut med en sånn type naturstein, har vi fått den testet ut hos Sintef. Det gjør vi for å være helt sikre på at den hefter og binder slik den skal, sier prosjektsjef for bygg, Kim Østenby i Statsbygg

Les mer om skifer- og fasadeprosjektet til Statsbygg i neste utgave av Byggeindustrien som er ute torsdag 15. juni.