Styreleder Dag Andresen (t.v.) og adm. dir. Jon Sandnes i BNL har lagt ned mye arbeid i å utforme foreningens nye strategi for perioden 2017-2020. Strategien ble vedtatt på BNLs generalforsamling onsdag.

Bred enighet rundt BNLs nye strategi

Siden i fjor høst har administrasjonen og tillitsvalgte tilknyttet Byggenæringens Landsforening (BNL) jobbet med å utforme paraplyorganisasjonens nye strategi for perioden 2017-2020.

Onsdag ble denne vedtatt av BNLs generalforsamling. Det er lagt ned et omfattende arbeid rundt den nye planen, og den skal være bredt forankret både innad i organisasjonen og ute hos medlemsbedriftene. Det ble dermed ingen diskusjon rundt innholdet i den nye planen på generalforsamlingen - og det var bred oppslutning rundt det formelle vedtaket.

- Vi har jobbet godt med strategien siden september i fjor og frem til nå. Det har vært en god prosess, og strategiplanen vil være et viktig verktøy i BNLs videre arbeid, sier styreleder Dag Andresen i BNL.

- Det har vært viktig å utforme en felles strategi hele foreningen kan stå bak. Her ligger våre hovedsatsingsområder, men også da hva som må prioriteres bort i forhold til de ressursene vi har, legger Andresen til.

Den norske modellen
Den nye strategiplanen tar utgangspunkt i den norske modellen, som blant annet omhandler lønns- og arbeidsvilkår, bruk av fast ansatte, høy organisasjonsgrad og så videre.

- Arbeidet med å forvalte gode lønns- og arbeidsvilkår vil fortsatt være bærekraftig om 20 år, men dette må også finne en morderne drakt. Det samme gjelder viktigheten av at bedrifter tar inn lærlinger, og det å ha egne ansatte vil aldri bli gammeldags. Ferdighetskultur blir aldri umoderne, utalte adm. dir. Jon Sandnes i BNL i forkant av at den nye strategiplanen ble lagt frem for generalformslingen.

Dagens situasjon
Strategiarbeidet startet om å bli enige om dagens situasjon.

- For å vite hvor man skal, er det viktig å bli enige om ståstedet. Derfor ble det først utarbeidet en situasjonsbeskrivelse for næringen med vekt på muligheter og utfordringer, inkludert en analyse av samfunnstrender av betydning for byggenæringen, uttalte Andresen på generalforsamlingen.

Trendene som pekte seg ut omhandler globalisering, klimaendringer, befolkningsendringer og digitalisering.

Fire stolper
BNL har definert fire stolper som plattform for utvikling av BNLs- arbeids og næringspolitikk. BNLs mål og strategier skal gjenspeile dette. De fire stolpene er:
* Frontfaget - skal sikre en balansert utvikling av lønns- og arbeidsvilkår som gir grunnlag for konkurransedyktige bedrifter.
* Lærlingordningen - skal sikre bedriftene rekruttering av faglært og kvalifisert arbeidskraft.
* Fast ansatte – skal gjøres mulig via frontfag og lærlingordning som gir bedriftene mulighet for å rekruttere kvalifiserte medarbeidere og gi fast ansettelse.
* Høy organisasjonsgrad - høy organisasjonsgrad både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, er viktig for å opprettholde organisasjonenes legitimitet og sikre trepartsmodellen og frontfagets posisjon. (En uorganisert næring trenger ikke organisasjoner.).

BNLs hovedsatsingsområder 2017 - 2020
BNL skal representere en konkurransedyktig, bærekraftig og seriøs byggenæring.
«Et sterkt organisasjonsfelleskap gir større gjennomslag for viktige rammebetingelser for våre medlemmer. En forutsetning for levedyktige bedrifter er like konkurransevilkår og markedstilgang. Bedriftene må ha tilgang på tilstrekkelig og riktig kompetanse for å sikre for fornøyde kunder.»

Som en del av dette har de utarbeidet fem hovedsatsningsområder:
- Medlemsnytte og kommunikasjon
- Byggenæringens samfunnsmessige betydning
- Markedstilgang og konkurransevilkår
- Attraktivitet og rekruttering
- Fornøyde kunder

- Vi har jobbet hardt med å utarbeide mål som skal være målbare overfor generalforsamlingen og medlemmene, påpekte Sandnes under behandlingen av planen på generalforsamlingen.

Administrasjonen vil etter at den nye planen nå er vedtatt, starte arbeidet med å lage handlingsplaner rundt de ulike punktene.