– Arbeidsulykker skal bort, derfor er det viktig at alle sier fra når de oppdager arbeid som utføres farefullt, sier fra venstre HMS-leder Ingrid Skinnarland (Veidekke Distrikt Buskerud), administrerende direktør Dag Andresen i Veidekke Entreprenør og arbeidsleder Tor Haugen ved prosjektet Øvre Sund studentboliger i Drammen.

HMS-uka til Veidekke: Skal bry seg og si i fra

– Vi skal aldri ha det så travelt at det skal gå ut over sikkerheten på bygg- og anleggsplasser, sier HMS-leder Ingrid Skinnarland i Veidekke Distrikt Buskerud.

Mandag morgen innledet Veidekke en av HMS-ukene i Drammen, der Veidekke Entreprenør AS bygger Øvre Sund studentboliger. Den første dagen arrangeres allmøte med Veidekkes ansatte på prosjektet, mens tirsdagen inneholder et eget opplegg for underentreprenører. Onsdag er det vernerunde og sikker jobbanalyse, torsdag praktisk arbeid, mens HMS-uka rundes av i Drammen med en oppsummering på fredag.

– Si fra

– Vi legger stor vekt på at kolleger skal melde fra dersom det oppdages ting ved arbeidet som kan gå ut over egen eller andres sikkerhet. Det gjelder uansett hvilken stilling vedkommende det meldes fra om måtte ha – ingen skal være redde for å si fra, sier Skinnarland.

– Byggherreansvar

– Hva med det tøffe tidspresset til dagens prosjekter, er det en mulig årsak til at ulykker skjer?

– Det er lov å si nei til prosjekter der byggetiden er for kort til å kunne gjennomføres på en sikker nok måte. Og her bør byggherren ta ansvar i forhold til fremdriftspremissene de setter i prosjektbeskrivelsene sine. Mange byggherrer er veldig flinke i så måte, men det finnes dessverre byggherrer som verken har kompetanse eller gode nok rammevilkår om sikre løsninger i gjennomføringen, sier HMS-lederen.

Risikovurderinger

Hun forteller at Veidekke bruker mye tid på risikovurderinger gjennom hele byggeprosessen.

– Dette gjelder helt fra den overordnede risikovurderingen i starten av prosjektet, til fortløpende vurderinger i løpet av arbeidsdagen. Det vi selvsagt er mest redde for, er arbeid i høyden og tunge gjenstander i tillegg til store og tunge maskiner. Dersom vi blir flinkere til å si fra når vi ser noen som jobber risikabelt, tror jeg det skal være mulig å oppnå ulykkesfrie byggeplasser, sier Skinnarland.

Ingen alvorlige ulykker

Ifølge anleggsleder for Øvre Sund studentboliger, Tor Haugen, har Veidekkes HMS-fokus ført til hyggelige resultater på ulykkesstatistikken.

– Ved dette prosjektet har vi bare hatt en mindre skade med rift i en finger etter at en arbeider hoppet en halv meter ned fra et rekkverk i stedet for å gå trappen. For øvrig har vi ikke hatt noen skader. Vi er svært nøye med tiltak som begrenser risikoen, blant annet med riktig montering av stillaser. Dessuten planlegger vi godt, og har morgenmøter hver dag med en HMS-liste vi går igjennom, sier Haugen.

Anleggslederen forteller videre at det gjennomføres såkalt taktplanlegging, noe som gjør at kun en yrkesgruppe jobber i samme område.

– På denne måten slipper vi mye rot og misforståelser som kan føre til arbeidsulykker, sier Haugen.

– Tilpasser HMS-programmet

Administrerende direktør i Veidekke Entreprenør, Dag Andresen, er også tilstede under åpningsdagen til selskapets HMS-uke i Drammen.

– Ingen prosjekter er like, og hvert enkelt prosjekt tilpasser programmet sitt i HMS-uka vår, sier Andresen til Byggeindustrien.