Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Påsken sendte boligsalg og igangsetting ned i april

Salget og igangsettingen av nye boliger gikk betydelig ned i april. - Påsken har vært utslagsgivende, mener Boligprodusentenes Forening som mener pristaket nå er nådd i de mest pressede områdene.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentens Forening.

Det ble solgt 32 prosent færre boliger i april i 2017 enn i samme måned i fjor, viser tall fra Boligprodusentenes Forening.

Tallene for igangsetting viser en nedgang på 27 prosent sammenlignet med april i 2016.

- I fjor var påsken i mars, og det gir seg utslag i statistikkene vi ser for april i år. Nordmenn tar seg fri i påsken, og tar du bort 8-9 dager av 30 , så utgjør det 1/3 av måneden. Det er cirka det samme som den nedgangen vi ser. I tillegg må vi huske at vi hadde en svært god april måned i fjor, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentens Forening til Byggeindustrien.

Igangsetting øker så langt i år

Men til tross for nedgangen i april ligger i gangsetting hittil i år 16 prosent over samme periode i fjor. 

Det er småhus som øker mest med 41 prosent, og igangsettingen av leiligheter øker med 18 prosent, mens eneboliger går tilbake med fire prosent. De siste 12 månedene er det igangsatt 32.439 boliger.

- Vi må ikke glemme at vi fortsatt er på et historisk høyt nivå, og går du du noen år tilbake da igangsettingen lå 10.000 bak de tallene vi ser nå, så ville jublet for en så høy igangsetting som det vi har i april, sier Per Jæger.

Han tror ikke vi ser begynnelsen på en boligboble.

- Nei, det at vi den norske modellen med et krav om 50-60 prosent salg før prosjektene igangsettes, gjør meg rolig. At det kommer en nedgang etter kontinuerlig vekst fra 2014 og frem til nå, er heller ikke unaturlig. Det er ikke negativt at man får en korreksjon, mener Per Jæger.

Salget går ned

Salget har gått tilbake med åtte prosent hittil sammenlignet med samme periode i 2016. Leiligheter og småhus går tilbake med henholdsvis 18 og 9 prosent, mens det er en økning av salget av småhus på 27 prosent.

De siste 12 månedene er det solgt 34.851 boliger.

- Det er fortsatt på et veldig høyt nivå. Men vi må forvente lavere salgstakt i år, fordi det var et spesielt godt år i fjor. Det kom også veldig mange nye prosjekter på slutten av fjoråret, påpeker han.

Administrerende direktør Bjørn Mangor Birkeland i Prognosesenteret er heller ikke bekymret for apriltallene.

- Jeg tror nedgangen vi ser nå skyldes at det er færre boliger til salgs nå enn det det var på samme tid i fjor. Sannsynligvis bruker man også noe mer tid på å selge hver enkelt bolig enn før, men det er ikke stopp i salget, sier Birkeland.

- Prisnivået i Oslo er dessuten blitt såpass høyt nå at ikke alle kan være med i budrundene, supplerer Jæger.

- Mener du taket er nådd for prisvekst nå?

- Hvis det ikke skjer noe med lønnsnivået, så tror jeg det, sier Jæger.