Illustrasjonfoto: NTB scanpix

Dette må du huske på før du stenger vinterhytta etter påsken

 Store deler av landet har hatt en snøfattig vinter, og mange er skuffet over hvor lite de har kunnet nyte skiføret og akebakken rundt fjellhyttene sine denne vinteren.

Nå i påsken er det nok mange som ønsker å skvise siste rest av moro ut av snøfnuggene og stenge hytta for sesongen når de reiser hjem. Men hvordan sikre hytta best mulig, så ikke vann og frost trenger inn mens du sitter på terrassen hjemme og drømmer om sommersol og ferietid?

Med nærmere 4.000 registrerte forsikringssaker grunnet frost i 2016, er det tydelig at mange skyver vinterhyttene sine langt bak i bevisstheten når de låser døra for siste gang i sesongen. Men ute av syne, ute av sinn er en strategi som fungerer dårlig i et land som vårt, hvor temperaturer svinger og vi lett kan oppleve både kalde somre og tøffe høstmåneder.


Dette må du huske på før du stenger vinterhytta

Steng vannet. Dette kan ikke sies ofte nok. Å stenge vanntilførselen til eiendommen er den enkleste og raskeste måten å beskytte bygninger og eiendeler mot vannskader.

Åpne alle kraner og la vannet som ligger inne i rørene slippe ut. Da tømmer du systemet samtidig som trykket avlastes hvis frosten kommer. Det er umulig å få det helt tørt, men ved å slippe så mye vann som mulig ut av rørene reduserer du omfanget av skadene dersom uhellet skulle skje.

I moderne blandebatterier på servanter og dusjer finnes ofte kroker og kriker hvor vann kan samle seg. Skru gjerne batteriet helt løst fra vask eller vegg og rist ut de siste dråpene.

Oppvarming. Det strider kanskje mot ideen om å spare strøm, men det er billigere å holde en lav innetemperatur enn å reparere skader som følge av frost. En kald høstdag kan volde mye skade, selv om hovedvanntilførselen er stengt. Det skal til en hver tid være minst 10 grader innendørs, det beskytter også mot rått og fuktig inneklima.

Hell frostvæske i vannlås og toalettskål, slå av og tøm eventuell vannpumpe og vannbereder.

Gå over alle rørføringer og se etter tegn på sprekker eller misfarging. Har du mistanke om at noe er i ferd med å ryke, ta kontakt med en skikkelig rørlegger som kan hjelpe deg å vurdere risikoen.

Reiser du mye mellom hjem og hytte – også utenfor sesong, bør du vurdere å få en rørlegger til å montere en automatisk vannstoppventil, en såkalt Smartstopp. Dette er en vannstoppventil som skrus av og på ved hjelp av en enkel bryter. Trådløse følere oppdager eventuelle lekkasjer og kan stenge vannet automatisk selv om vannet er koblet til. En alarm varsler om problemet. Videre er Smartstopp en billig forsikring mot vannskader som kan oppstå mens du er i skibakken eller sitter i solveggen.

Tilsyn. Vannskader vokser seg store over tid. Ved jevnlig tilsyn sikrer du at potensielle skader ikke får utvikle seg til uønskede svømmebasseng. Gå nøye over alle synlige rør og se etter sprekker eller tegn på lekkasjer, fuktskader og lignende. Der det er benyttet rør-i-rør-system må fordelerskap og området rundt veggehengt toalett også undersøkes.

Vurder om det kan være lurt å inngå en vedlikeholds- eller tilsynsavtale med en lokal rørleggerbedrift.