Pensjonert professor mener radon kan være bra for helsen

Lave doser radon kan stimulere immunforsvaret, hevder pensjonert professor Thormod Henriksen.

– Store tiltak mot radon i nye hus gjør folk bare engstelige og redde, sier Thormod Henriksen (89) til NRK.

Thormod Henriksen. Foto: UiO

Sammen med en gruppe forskere ved seksjon for biofysikk og medisinsk fysikk (BMF) ved det matematisk-naturvitenskaplege fakultet på Universitetet i Oslo har han kommet frem til at stråling i små doser ikke er så farlig som mange kanskje tror, og at det også kan ha fordelaktig innvirkning på helsen.

Les studien her.

– Generelt ligger radonnivået på 70–80 becquerel per kubikkmeter luft i norske hjem. Det har en effekt med å stimulere immunforsvaret, sier Henriksen.

Den pensjonerte professoren har forsket på radioaktiv stråling i over 60 år. Til bladet Hus og Bolig, som var først ute med å omtale saken, sier han at det er bortkastede penger å sikre alle nye hus mot radongass.

– I artikkelen vår har vi skrevet om ulike eksperiment som viser at LNT-teorien som Statens strålevern støtter seg på, ikke gjelder. Radon i små doser over lang tid kan tvert imot ha en positiv effekt, sier han.

Teori fra 50-tallet

Statens strålevern følger WHOs råd, som igjen bygger på den såkalte LNT-teorien fra 50-talet. Her heter det at risikoen for kreft som følge av stråling er proporsjonal med strålingsdosen.

– Vi har flere internasjonale organisasjoner som har gått bort fra LNT-teorien. Den er feil, og spesifikt feil i samband med radon, sier Henriksen.

Radonstråling er først og fremst alfa-partikler. Disse har kort rekkevidde, og må være i lungene for å gi en strålingsdose.

– Kreftfremkallende

Statens strålevern er, ifølge NRK-artikkelen, kjent med rapporten, men vil fortsatt støtte seg på en fortsatt bred internasjonal forsking som bygger under dagens regime.

– Vi står fullt og helt på de grenseverdiene vi foreslår, sier seksjonssjef Anne Liv Rudjord i Statens strålevern.

– Vi veit at radon er kreftfremkallende, og da er det grunn til å være forsiktig med å eksponere seg for store mengder av det, fortsetter Rudjord.

Thormod Henriksen understreker at radon også er en reell fare, og at man i flere tilfeller må beskytte seg mot stråling.

– For eksempel i Kinsarvik er det hus med ekstremt mye radon i. Der bør en sette inn tiltak siden radon i store mengder er kreftfremkallende. Men ellers: Bruk de pengene på kutte ut røyking – det er mye farligere, avslutter Henriksen.