Olaf Dobloug, direktør for Forsvarsbyggs kampflybaseprosjekt på Ørland. Foto: Erik Norrud / Forsvarsbygg

Forsvarsbygg ruster seg mot arbeidslivskriminalitet

Forsvarsbygg har inngått en samarbeidsavtale med Skatteetaten mot kriminalitet i arbeidslivet.

Det skriver Forsvarsbygg i en pressemelding fredag.

Avtalen med Skatteetaten ble inngått like før nyttår, som en videreutvikling av en avtale byggherreetaten inngikk med Skatt Midt i 2015.

Forsvarsbygg har, som en del av seriøsitetsarbeidet, tatt inn bransjeveiledere inn i sine kvalitetssystem for utarbeiding av SHA-plan, veiledere for gjennomføring av SHA, læring etter hendelser og felles rapportering av HMS-indikatorer. Avtalen med Skatteetaten innebærer blant annet at leverandører og underleverandører som får oppdrag av Forsvarsbygg, er pliktige til å gi byggherren fullmakt til å hente inn taushetsbelagt informasjon fra Skatteetaten.

Utbyggingen av kampflybasen på Ørland gjennomføres som et foregangsprosjekt for Forsvarsbyggs seriøsitetsarbeid.

– I anbudsprosessen skriver entreprenører og underentreprenører under på fullmakter som lar Skatteetaten vurdere og kontrollere selskapene. Om de finner mangler eller forhold som ikke etterlever reglene, kan selskapene enten avvises eller så må de tilfredsstille strenge krav til utbedringer, forteller utbyggingsdirektør Olaf Dobloug for kampflybasen.

I løpet av 2016 ble det, ifølge meldingen fra Forsvarsbygg, sendt inn 14 fullmakter fra entreprenører tilknyttet utbyggingen på Ørland til Skatteetaten.

I forbindelse med kampflybaseutbyggingen har Forsvarsbygg også inngått et formalisert samarbeid med LO, med egen LO-koordinator i byggherreorganisasjonen.