Det jobbes nå på spreng for å sikre ny stålleveransen til Kristiansund Stadion etter at Lønnheim Stål gikk konkurs. 1. april skal Kristiansund BK møte Molde i sin eliteseriedebut. Foto: Tidens Krav

Stålkonkurs kan forsure eliteseriedebuten til Kristiansund mot storebror Molde

Konkursen til Lønnheim Stål kan forsure Kristiansund BKs eliteseriedebuten mot selveste storebror Molde lørdag 1. april. Stålet som var tiltenkt stadionprosjektet er nå innelåst i konkursboet.

Kristiansundsentreprenøren Strand & Stubø har nemlig en kontrakt med å bygge fundament og tribunetak hvor blant annet lyssetting for stadion skal monteres. Arbeidet er nødvendig for at stadion skal bli godkjent for eliteseriespill av Norges Fotballforbund og tiden er knapp i prosjektet.

Kritisk for fremdriften

– Montasjestart for tribune sør var opprinnelig satt 13. februar, og det var påbegynt sveising på den ene tribunen. Nå ligger stålet innelåst i konkursboet til Lønnheim Stål. Med en stram fremdriftsplan er konkursen særdeles ugunstig for å rekke å få utført arbeidene slik vi har planlagt, sier Helge Strand, daglig leder i Strand & Stubø.

Entreprenøren har en totalentreprise for det kommunalt eide selskapet Kristiansund Stadion AS.

Det betyr at kristiansunderne må stålsette seg og håpe på det beste for at stadionarbeidene blir ferdige til 1. april. Da skal Kristiansund BK ifølge kampoppsettet ha sin eliteseriedebut hjemme mot storebror Molde.

– Hvis ikke lyssettingen er på plass, er det lite trolig at banen vil bli godkjent. Det er ikke sikkert dette får konsekvenser for kampen, men det vil helt klart medføre komplikasjoner for prosjektet. Det byr på betydelige utfordringer når en underentreprenør går over ende i et prosjekt. Det blir tøft å få dette prosjektet i havn, sier Strand.

Jobber på speng med andre stålprodusenter

Han sier konkursen i Lønnheim Stål kom overraskende på entreprenøren som hadde en kontrakt på cirka to millioner kroner med Lønnheim Stål.

– Vi fikk aldri noen antydninger om konkursen og det forundrer oss at de ikke tok kontakt med oss, da hadde vi kunnet kjøpt stålet direkte, sier Strand.

Strand & Stubø er i dialog med konkursboet til Lønnheim Stål og har tatt kontakt med tre-fire andre stålprodusenter.

– Vi jobber nå på spreng med å løse dette, men det vil få konsekvenser. Det er en betydelig mengde godkjenninger som må på plass, spesielt når det gjelder sveising av bærende stålkonstruksjoner, sier han.

Har ikke mistet motet

– Vi har ikke mistet motet, sier Øivind Holten, prosjektleder for Kristiansund Stadion.

Han mener at prosjektet vil kunne lande på beina 1. april hvis forsinkelsen med stålleveransen ikke blir lenger enn 14 dager.

– Ulike modeller har vært diskutert og det ligger i kortene at vi kommer i gang med stålmontasjen senere enn vi hadde planlagt på grunn av konkursen. Det blir knappe marginer. Trolig vil vi starte på nytt med en ny stålleverandør, sier han.

Holten påpeker at utfordringen skal løses for enhver pris.

– Det er ikke noe alternativ å endre på kampoppsettet og vi har ikke varslet Norges Fotballforbund. Vi jobber nå for fullt med å finne en løsning i løpet av denne uka. Vi har en samarbeidsvillig entreprenør med på laget som vi har gode erfaringer med fra tidligere. Dette skal vi løse, sier han.

Etter opprykket til eliteserien, har Kristiansund Stadion kun hatt tre-fire måneder på å planlegge belysning, flombelysning, tre tribunetak og en ny tribune.

– Fremdriftsplanen viser at det skal gå, men tar det mer enn 14 dager med stålet, blir det vel hektisk, fastslår Holten.