Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB scanpix

Innovasjonsprosjekt skal gi folk kontroll over luftkvaliteten

Godt inneklima er viktig for å unngå helseplager. Nå får ventilasjonsfilterprodusenten Mittet 380 000 kroner i innovasjonsmidler for å se på hvordan brukere av ulike bygg kan få bedre kontroll over egen luftkvalitet. 

Ventilasjonsfiltre er et usynlig og ukjent produkt for folk flest. Likevel har de stor betydning for inneklima og helsen til de som oppholder seg innendørs. Hittil har innsatsen i bransjen i stor grad vært rettet mot materialteknologi. Nå skal familiebedriften Mittet utenfor Ålesund sette i gang et omfattende innovasjonsprosjekt der ett av målene er å gi folk mer innsikt i og kontroll over luftkvaliteten der de oppholder seg.

– Midlene fra DIP gjør at vi kan trekke inn nye og andre ressurser i prosjektet vårt. På den måten håper vi å komme opp med en helhetlig tilnærming for å ta kontroll over luftkvaliteten i alle slags bygninger, sier Arve Øverås i Mittet AS i en melding.

Designbyrået Inventas er samarbeidspartner i prosjektet.

Gir 7,5 millioner til idéutvikling

Dette er åttende gang det deles ut midler gjennom Designdrevet Innovasjonsprogram (DIP). 7,5 millioner kroner går til å støtte den kritiske idéutviklingsfasen i 16 norske innovasjonsprosjekter. Pengene skal brukes til å prøve ut helt nye innovasjonsverktøy som bygger på systematiske brukerstudier og designmetodikk.

Øker konkurransekraften til næringslivet

Ifølge Anne E. Bull, rådgiver ved Norsk design- og arkitektursenter (DOGA), gir årets utvalgte prosjekter et godt øyeblikksbilde av det som skjer på innovasjonssiden i norsk næringsliv akkurat nå.

– Målet er å øke konkurransekraften i norsk næringsliv gjennom å utvikle nye produkter, tjenester, prosesser eller organisasjonsformer. I år har vi valgt ut en rekke spennende prosjekter innen blant annet bærekraft, velferdsteknologi, forretningsutvikling og havbruk, sier hun.

DIP-programmet finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og ledes av DOGA i samarbeid med Norges forskningsråd og Innovasjon Norge. Siden 2009 er det blitt delt ut om lag 56 millioner kroner til 134 prosjekter.